Atina'da olağanüstü Türkiye zirvesi

Atina'da hükümet, Türkiye'nin tek gündem olduğu olağanüstü bir zirve topladı. Toplantıya üst düzey devlet yetkilileri katıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina’da Türkiye ile ilgili konuların tartışıldığı özel bir zirve gerçekleştirildi. Zirveye bizzat Başbakan Aleksis Çipras başkanlık etti. Toplantı nedeniyle üst düzey kabine yetkilileri ve Genelkurmay Başkanı normal programlarını iptal etti.

Basına yansıyan son bilgilere göre Dışişleri ve Savunma Hükümet Komisyonu (KİSEA)’nun Türkiye özel oturumu 1 saat ve 40 dakika sürdü. Komisyon toplantısında Aleksis Çipras hükümeti üst düzey isimler tarafından temsil edildi. Komisyon toplantısına ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı'ndan yüksek rütbeli askerler katıldı. Toplantının sona ermesinin ardından kamuoyuna açıklama yapılmadı.

Milli Savunma Bakanlığı'na yakın kaynaklar özel toplantıda masaya yatırılan konuların yeni süreçte Yunanistan’ın Ege ve Kıbrıs politikasının belirlenmesinde temel rol oynayacağı bilgisini doğruluyor. Aynı kaynaklar toplantının "son birkaç saat içerisinde Midilli ve Sakız Adaları yakınlarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 71 kez Yunanistan karasularını ve hava sahasını ihlal ettiği" gerçeği gölgesinde gerçekleştirilmiş olduğunu vurguluyor.

Toplantı sonrası açıklama yapılmasa da Gazete Duvar güvenilir kaynaklardan bazı ayrıntılara ulaştı. Buna göre, toplantıda Türkiye’deki referandumun sona ermesinden sonra AK Parti iktidarının Ege’deki gerginliği sonlandırma arayışı içerisinde olmadığının ortaya çıktığı belirtildi.

Devlet katında dillendirilen bu tez karşısında Çipras ve kurmayları Ege ve Doğu Akdeniz ile ilgili birkaç olası senaryoyu ve simülasyonu masaya yatırıyor. Bu senaryoların ana çıkış noktası ilerleyen dönemde Türk-Yunan ilişkilerinde “kontrollü bir restleşmenin” yaşanabileceği olasılığı. Bu noktada Genelkurmay Başkanlığı hükümetin dikkatine bir kriz anında izlenecek yol haritaları sunuyor.

Yunanistan hükümetinin planları arasında ilerleyen süreçte Kıbrıs'ta yaşanabilecek gelişmeler karşısında izlenecek yöntem de yer alıyor.