AB'den Erdoğan'a: Açık oyna

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis: Avrupa Birliği ve üyelik sürecine dair niyetlerini açık hale getirmek Türkiye'ye bağlı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin hâlâ AB üyesi olmak isteyip istemediği konusunda tutumunu açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi. Dombrovskis "Ciddi endişelerimiz var ama aynı zamanda birlikte çalışmamız gereken bir dizi alan bulunuyor. Avrupa Birliği ve üyelik sürecine dair niyetlerini açık hale getirmek Türkiye'ye bağlı” diye konuştu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'deki demokratik standartlar konusunda AB içinde 'ciddi endişeler' bulunduğunu ekledi. Dombrovskis, AB'yle Türkiye arasındaki anlaşmazlığa karşın mülteciler ve göçmenler konusundaki işbirliğinin önemini koruduğunu da ifade etti.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi salı günü yaptığı oturumda, insan hakları ve demokratik standartları gerekçe göstererek Türkiye'nin 13 yıl sonra yeniden siyasi ve hukuki ‘denetim sürecine' dâhil edilmesine karar vermişti. Erdoğan ise Reuters'la söyleşisinde, "Şu anda Türkiye'ye karşı alınan bu karar tamamen siyasidir. Biz zaten böyle bir kararı tanımıyoruz" demiş, Türkiye'nin sonsuza kadar Avrupa'nın kapısında beklemeyeceğini belirterek AB'yle üyelik müzakerelerini referanduma götürme sinyali vermişti. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)