AGİT üyesi ABD'li Ukrayna'da öldürüldü

ABD'li bir AGİT üyesi Ukrayna'da öldürüldü. Rusya ve ABD soruşturma istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ABD'li bir üyesi öldürüldü, biri Alman diğeri Çek cumhuriyeti asıllı  iki kişi yaralandı.  AGİT üyelerinin kullandığı araç Rusların kontrolünde bulunan Luhansk bölgesinde bir kara  mayınına yakalandı. Ukrayna'da batı ile ilişkilerinde gerilime sebep olan Kırım kriziyle gözlemlerin raporlanması için tam 700 AGİT çalışanı görev yapıyor.  ABD olayla ilgili şeffaf  bir soruşturma talep etti.

Kırım'daki çatışmaların ardından Ukrayna ve Rusya destekli ayrılıkçılar arasında 2015 yılında imzalanmış ateşkes, sürekli olarak ihlal ediliyor. Rusya ve ABD arasındaki ilişkiler düzelme eğilimi göstermesine rağmen Ukrayna krizi tam bir iyileşmenin önündeki en büyük engellerden biri olarak anılıyor. ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Mark Toner, son saldırının AGİT çalışanlarının maruz kaldığı tehlikeli koşulların önemini orta çıkardığını söyledi. Toner, tehlikeli koşullar tanımlamasının altında erişim kısıtlamalar, tehditler ve yıldırma yönelik eylemlerin olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'da taziye için kendisini arayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla durumu istişare etti.

Rusya'da RIA haber ajansına açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı  Sergei Ryabkov da AGİT çalışanlarının ölümüyle ilgili bir soruşturma çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve AGİT genel sekreteri Lamberto Zannier yarın konuyu görüşmek için Moskova'da bir araya gelecek. (Reuters)