Bilim insanları Trump'ı protesto etti

Dünya Günü'nde ABD'de binlerce bilim insanı Trump'ın bütçe kesintilerini protesto etti. Eylemler dünyanın diğer ülkelerine de yayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Washington'da binlerce bilim insanı devlet başkanı Donald Trump'ın bütçe kesintilerini protesto etti. Bilim insanları Çevre Bakanlığı (EPA) ve Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (NIH) yönelik bütçe kesintilerinin bilime yönelik sansür olarak  görüyorlar. Eylemler, 22 Nisan Dünya Günü'ne denk getirildi.

Protestoda eylemciler "Dünyayı inekler yönetir ", Birayı seviyorsan arpaya ve bilime teşekkür et",  "Dünya ölüyor, inkar etme" yazan dövizler taşıdılar. Göstericiler,  "EPA'yı koru", "NIH'i koru" şeklinde sloganlar attılar. Bilim İçin Yürüyüş adıyla örgütlenen eylemler ABD'de Seattle ve Los Angeles, Florida gibi eyaletlerin yanı sıra Avrupa ve Asya kıtalarına da yayıldı. Boston'da Harvard ve MIT öğrencileri de yürüyüşe katıldı. Dünya genelinde 600'den fazla yürüyüş yapıldı.

Her şey Trump'ın NHI'den yüzde 18 EPA'dan yüzde 31 bütçe kesintisi yapmasıyla başladı. EPA çalışanlarının dörtte biri (15 bin kişi) işten çıkarıldı. Trump yönetimi bilimsel araştırmalardan yaklaşık 7 milyar dolarlık bir fon kesintisi yaptı.   Trump iklim değişikliğini aldatmaca olarak tanımlamış, sonra da aşıların güvenliği hakkında şüphelerini ortaya dökmüştü. ABD başkanı daha önce EPA'nın bilimsel raporlarının sosyal medya üzerinden paylaşılmasını da yasaklamıştı. Donald Trump, EPA'nın başına iklim değişikliğine şüpheyle yaklaşan Scott Pruitt'u getirmişti.   (Dış Haberler)