Azerbaycan'dan Avrupa'ya rapor rüşveti

Azerbaycan'ın insan hakları raporları için Avrupalı parlamenterlere rüşvet verdiği iddia ediliyor. Azerilerin yanlarında 30 milyon euro rüşvet parası taşıdığı söyleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin  (AKPM) iki üyesinin The Guardian gazetesine verdiği bilgilere göre Azerbaycan devleti yetkilileri insan hakları komisyonu üyelerine devlet başkanı İlham Aliyev'i eleştiren raporlara karşı oy kullanmaları için rüşvet teklif etti.

Muhalif Azeri diplomat Arif Mammadov, ülkenin delegasyonunda Avrupa Konseyi delegesinin lobi faaliyetlerinin yanı sıra  AKPM'de de harcanmak  üzere 30 milyon euro bulunduğunu söyledi. Mammadov, bu rakamın yazılı olarak bir yere yazılmadığını ama delegasyondaki herkesin bu paradan haberi olduğunu iddia ediyor.

Konuyla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması için hazırlanan tezkereye imza atan 44 meclis üyesinden biri olan Tobias Billström, iki çok güvenilir meclis üyesinin kendilerine belli bir şekilde oy kullanmaları için rüşvet teklif edildiğini söylediklerini ifade etti.

HAVYAR DİPLOMASİSİ SKANDALI BÜYÜYOR

Havyar diplomasisi olarak adlandırılan skandalda İtalyan meclis üyesi Luca Volontè'ye yönelik 2,39 milyon euro rüşvet aldığı suçlaması yapıldı. Luca Volontè', kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti . Meclisin Alman sosyal demokrat üyesi Christoph Strässer'in gündeme sunduğu Azerbaycan'daki yargı sisteminin Aliyev karşıtlarını susturmak için kullanıldığına dair raporu meclis tarafından reddedilmişti. Rapor, 125 ret, 79 kabul oyu almıştı. Oturumda 20 üye eksikti. Volontè, raporun onaylanmamasında kilit bir rol oynadı.  Araştırmacı gazeteci Khadija Ismayilova tafaından basılan Organize Suçlar ve Yolsuzluk Raporlama Projesi başlıklı bir rapora göre bu kritik raporun onaylanmamasında Volontè kilit bir rol oynadı ve kendisine Azerbaycan'da saltanat süren Aliyev ailesiyle bağları olan  ait bir şirket vasıtasıyla  ödeme yapıldı.

Meclisin beşte biri rüşvet iddialarıyla ilgili  soruşturma yapılmasını desteklediği halde AKPM Mart ayındaki toplantıda teklifi karara bağlayamadı. Bu ayın sonuna kadar sağlam bir soruşturma başlatması talep edilen AKPM'nin İspanyol meclis başkanı Pedro Agramunt üzerindeki baskılar büyüyor.  Pedro Agramunt,İdlib saldırısından iki hafta önce Rus hükümeti tarafından organize edilen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ziyaretine katıldığı için de eleştiriliyor. Ziyarete Rus parlamentosu dış ilişkiler komitesi başkanı Leonid Slutsky de iştirak etmişti. Ziyarete Belçikalı, Sırp ve İtalyan vekiller de katılmıştı. Pedro Agramunt, böylesi bir ziyaretle Avrupa Konseyi'nin kredibliitesini aşındırdığı için eleştiriliyor. Fransız delegasyonu olayla ilgili resmi bir şikayet başvurusu yaptı.