Usulsüzlük videoları dünya basınında

New York Times gazetesi, referandumdaki hile iddialarını haberleştirdi. Gazete, 'evet'e mühür basılan videolarının internette yayıldığını aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de yönetim sistemini kökten değiştiren referandumun sonuçlarına ilişkin tartışmalar, dünya basınına da yansıdı. New York Times, mühürsüz oy pusulası meselesini ve hile iddialarını aktardığı haberinde, "Erdoğan'ın Türkiye referandumundaki zaferinde videolar hile suçlamalarını ateşliyor" başlığını kullandı.

Haber şu cümlelerle başlıyor: "Bir muhtar bir sandığa dört oy pusulasını sokuşturuyor. Kime ait olduğu bilinmeyen bir kol üç pusulada 'evet'i işaretliyor. Bilinmeyen bir el beş tane daha ekliyor. Bir seçim yetkilisi, olması gerekenden saatler sonra, bir yığın pusulayı geçerli kılıyor. Videoya çekilen bu dört sahne, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yetkilerini artırmak için pazar günü düzenlenen referandumda, Türkiye çağında hile yapıldığına dair suçlamaları ateşledi."

Bazı sandıklardan seçmen sayısından fazla oy çıktığını da aktaran New York Times'ın haberinde, "Erdoğan ilan ettiği seçim zaferini artık siyasi bir gerçekliğe dönüştürmeye yönelmişken, zaferinin meşruiyeti hâlâ sorgulanıyor" denildi. New York Times, CHP'nin YSK'ya itirazlarının gerekçelerini ve AGİT'in oylamanın 'uluslararası standartların atında yapıldığı', 2.5 milyon oyun şaibeli olabileceği  tespitini de aktardı.

Amsterdam Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Türkiye'deki seçim kanunları uzmanı Kerem Gülay da gazeteye demecinde, "Oyunun kurallarını oylama başladıktan sonra değiştirildiğini dünya çapında yakın zamanda düzenlenen seçimlerde görmedim" dedi. (Dış Haberler)