Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği tehlikede

Avrupa Konseyi'nden Türkiye'ye idam cezası uyarısı: Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland'ın sözcüsü Daniel Höltgen, "Türkiye idam cezası getirip uygulamaya koyarsa bu, üyeliğin sonu anlamına gelir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın idam cezasını geri getirme konusundaki açıklamaları Avrupa Konseyi'nin tepkisini çekti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland'ın sözcüsü Daniel Höltgen, "Türkiye idTürkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliği tehlikedeam cezası getirip uygulamaya koyarsa bu, üyeliğin sonu anlamına gelir" dedi. Höltgen, "Türkiye'nin idam cezası yönünde atacağı her adım Türkiye ve Avrupa için bir geri adım olacaktır" diye konuştu.

Avrupa Konseyi'nin 47 üyesinden hiçbirinde idam cezası bulunmuyor. Belarus'un üyeliği de idam cezası bulunduğu gerekçesiyle erteleniyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Höltgen, "Her zaman şunu dedik: Belarus'un üye olabilmesi için en azından bir moratoryum yayınlaması gerek” dedi.

Höltgen, Türkiye'nin üyelikten çıkarılmasının hukuksal olmaktan ziyade siyasi bir mesele olacağını da söyledi. Avrupa Konseyi, üyelerinin üçte ikisinin oyuyla üye bir ülkeyi üyelikten çıkarabiliyor.

Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na göre, Türkiye şu anda üyelik için gerekli koşullara sahip. Ayrıca idam cezasının kaldırılmasına ilişkin 6'ıncı ve 13'üncü ek protokolleri de onaylamış durumda. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)