Arap basınında referandum: Laik Cumhuriyet'in yapısı çok değişecek

Arap basını Türkiye'deki referandum sürecini değerlendirirken, Atatürk ve Cumhuriyet'e göndermelerde bulundu. Rai Al Youm gazetesi, "Erdoğan’ın bu sonuçlarla Atatürk’ün prestijini sarstığı" yorumunda bulundu. Al Kuds Al Arabi gazetesi ise referandum için “Adı 95 yıl boyunca Mustafa Kemal Atatürk ile bağdaşlaştırılan laik Cumhuriyet’in şeklini çok fazla değiştirecek” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Türkiye'deki referandum süreci ve sonuçların açıklanmasıyla başlayan tartışmalar Arap basınında geniş yankı buldu.

Merkezi Londra’da bulunan Rai Al Youm gazetesi, referandum sonucunun “beklenen” bir sonuç olduğunu yazdı. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sonuçlarla ‘Atatürk’ün prestijini sarstığını iddia etti:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu referandumu kazanarak modern Türkiye’nin kurucusu ve Türk kimliğini İslami niteliğinden Avrupai niteliğe çekmek isteyen Kemal Atatürk’ün prestijini kırdı. Bu gerçek göz ardı edilemez ve bunun Türkiye ve bütün bölgenin geleceğine etkisi küçümsenemez.”

'ATATÜRK'ÜN CUMHURİYETİ ERDOĞAN'IN KONTROLÜNDE'

Gazeteye göre referandum sonuçları, kazanan parti yerine bütün Türkiye’nin çıkarları için kullanılmazsa, bedeli çok ağır olur.

Suudi Sharq al Awsat gazetesi, ‘Atatürk’ün Cumhuriyet’i Erdoğan’ın kontrolü altında” yorumunda bulundu:

“Türkler, referandumda az bir farkla anayasal değişikliklerinin lehine oy verdi. Böylece 1923 yılında Kemal Atatürk tarafından laik esaslara dayalı kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Erdoğan’ın ve başkanlık sisteminin kontrolüne girdi.”

Mısır El Ahram gazetesi ise “Erdoğan anayasa değişikliğine destek almak amacıyla geçtiğimiz bir ay boyunca devlet kaynaklarını kullanmasına rağmen, tatmin edici bir sonuç elde etmekte başarısız oldu” yorumunda bulundu.

Al Kuds Al Arabi gazetesi, başyazısında referandum için “Adı 95 yıl boyunca Mustafa Kemal Atatürk ile bağdaşlaştırılan laik Cumhuriyet’in şeklini çok fazla değiştirecek” ifadelerini kullandı.

'HALK ERDOĞAN'A YETKİ SENİN DEDİ'

Kuveyt El Vatan gazetesi, “Halk Erdoğan’a: Yetki senin” başlığını kullanarak, “Türk halkı Erdoğan’a parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçiş için geniş yetki verdi” ifadelerine yer verdi.

Yine Londra merkezli El Arab gazetesi ise referandum sonucunu, “Erdoğan Osmanlı Sultanı, evet ve hayır arasında fark yok” manşetiyle verdi.

Gazete, “başkanlık sisteminin ülkenin birliğini ve sosyal yapısını tehdit edebilecek bir yol ayırımı olduğunu” iddia etti.

Gazete muhalefetin tutumuna ilişkin, “Erdoğan’ı despotlukla itham eden muhalefet, onu hileyle suçluyor” ifadelerini kullandı.

Suudi El Hayat gazetesi de, “Erdoğan cephesi zaferini ilan etti muhalefet ise şüpheyle yaklaşıyor” yorumunu yaptı.

Irak El Sabah gazetesi ise, “Türkiye parlamenter sistem yerine başkanlık sistemini seçti” yorumunu yaptı.

Ürdün El Ghad gazetesi, “Türkiye: Erdoğan’ın yetkilerini genişletmeye evet” başlığını kullandı.

Middle East Online haber sitesi ‘Erdoğan’ın referandumu Türkler’i ikiye böldü’ başlıklı haberinde, ‘üç büyük şehrin referandumda hayır dediğine’ dikkat çekti.