Dünya basını referanduma ne dedi?

Türkiye'deki referandum oylamasını dış basın yakından takip etti. Gelişmeleri dakika dakika duyuran dış basın seçime yapılan itirazlara geniş yer verirken sonuçların Türkiye toplumunda yarattığı bölünmeye vurgu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye’de yapılan anayasa değişikliği referandum sonuçları Dünya basınında geniş yer buldu.  Dış basında çıkan referandum haberlerinde 'bölünmüş Türkiye' vurgusu vardı.

Gelişmeleri an be an okuyucularına duyuran gazete ve dergilerin sonuçlara ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Spiegel Online: Bölünmüş toplum

“Türk seçmenler eski güçlü Osmanlı hayaliyle güçlü bir cumhurbaşkanından yana karar verdi. Ancak çok az bir farkla, halkın yarısı tam tersini istiyor. Türkiye’deki tartışmalı başkanlık sistemine ilişkin referandum sonuçları ülkenin ne kadar bölündüğünü gösteriyor. Her zamanki gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini haklı ve tüm endişelere rağmen hedefe ulaşmış görüyor. O kendisini galip görürken, muhalefet partileri CHP ve HDP sonuçlara itiraz ediyor ve oyların yeniden sayılmasını istiyor. Ancak bu Erdoğan’ı ilgilendirmiyor.”

Gezici: 650 bin kişi daha olsa 'hayır'ı konuşurdukGezici: 650 bin kişi daha olsa 'hayır'ı konuşurduk

Tagesschau.de: Erdoğan’a az farkla evet'

Cumhurbaşkanı Erdoğan referandumdan sonra erkenden zaferini ilan etmişti. Ama anayasa değişikliği için gerekli çoğunluk az farkla gerçekleşti. Muhalefet itiraz edeceğini açıkladı. İstanbul ve Ankara protestolar vardı.

Bild Online: Az farkla Erdoğan zaferi mi, yoksa seçim hilesi mi?

Erdoğan oylama yaptırdı ve kendi galibiyetini kutlattı. Ve açıkça, yapacağı ilk işlerden birinin idam cezası olacağını duyurdu. Görünüre göre, Türk seçmenlerin yüzde 51,3’ü, Erdoğan’a geniş yetkiler veren anayasa değişikliğine onay verdi. Ancak seçim zaferine dair sonuçlar, muhalefetin de temsil edildiği seçim kurulu tarafından değil, devletin kurumu Anadolu Ajansı tarafından dağıtıldı.

Welt Online: Erdoğan’ın bu zaferi bir yenilgi

Muhalefet oyların yeniden sayılmasını talep ediyor, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan zaferini ilan etti. Aynı şekilde seçim komisyonu da. Bu ilk bakışta, Erdoğan'ın kendisi için bir evet…ancak iyi bakıldığında bu zafer bir yenilgidir. Erdoğan neredeyse bir yıldır halkı ‘evet’e itti, uyardı, tehdit etti, yüzbinlerce kamu görevlisini işten attı, yüzü aşkın gazeteciyi hapse attı, muhalif basını susturdu… Hayırcıların konuşmasına neredeyse engel oldu…Kürt bölgelerini boşalttırdı, muhalefet grubunu hapse attırdı…. Sonuç: çok az bir fark…

ABD ve AB'den referandum sonuçlarına mesafeli yaklaşımABD ve AB'den referandum sonuçlarına mesafeli yaklaşım

DEMOKRASİDEN OTOKRASİYE GEÇİŞ

İngiltere medyası da, yüzde 51 "evet" çıkan Cumhuriyet tarihinin en kritik referandumunun sonucunu manşetlere taşıdı.

The Guardian, "Erdoğan Türkiye’de yeni gücünü ilan ederken tekrar sayım çağrısı yapıldı" başlığı atarken, ellerinde "Evet" yazılı dövizler taşıyan vatandaşların meydanlarda çekilmiş  fotoğraflarıyla verdiği haberde anayasa değişikliğinin, Türkiye'nin "demokrasiden otokrasiye geçmesi" kararının "Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana meydana gelen en köklü değişiklik" olduğuna ve çok az bir farkla kabul edildiğine dikkat çekti.

Independent ise, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, gücünü artırmak için oy kullandı" başlığını manşete taşıdı. Gazete Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oyunu kullanırken çekilmiş fotoğrafıyla duyurduğu haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçleri toplayacak seçimde zafer ilan ettiğini yazdı.

The Financial Times gazetesi de,  "Yeni Güç için Erdoğan zafer ilan etti" başlığı ile duyurduğu haberde seçimde "Evet" oylarının çok az farkla öne geçtiğini vurguladı. Gazete,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği "Evet" kampanyasının referandumu kazanmasına karşın tahmin edilen daha düşük bir oy aldığına dikkat çekerken, Türkiye'de referanduma götürülen yeni anayasa maddelerinin cumhurbaşkanına büyük bir politik dokunulmazlık sağladığı belirtildi.

AGİT referandum ön raporunu açıklayacakAGİT referandum ön raporunu açıklayacak

'TOPLUMDA AYRIŞMA ARTABİLİR'

Türkiye’de dün gerçekleştirilen refarandum sonuçlarını birinci sayfalarında manşetten duyuran İsveç gazeteleri evet cephesinin çok az farkla kazandığını duyurarak oylama sonuçları sonrasında "toplumda ayrışmanın artabileceği" ortak değerlendirmesinde bulundular.

İsveç’in en büyük gazetelerinden Dagens Nyheter ‘‘Başkan Erdoğan galip ilan edildi’’ başlığını kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Huber Köşkü önünde toplanan halka yaptığı konuşmada söylediği ‘’Tek vatan, tek devlet. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?" sözlerini öne çıkardı. Dagens Nyheter gazetesinin haberlerinde oylama sonuçları ile ilgili yapılan değerlendirmelerde ‘‘AB üyelik görüşmelerinin kapısı kapanmasa da, AB üyeliği kapısı kapandı’’ yorumu yapıldı.

Seçim sandıklarının açılmasından sonra sayım sonuçlarını internet sayfasından canlı olarak duyuran İsveç televizyon kanalı SVT, ‘‘Erdoğan’a güçlü iktidar için evet’’ başlığı kullanılarak politik yorumcuların ‘‘ayrışma artacak’’ değerlendirmeleri alt haberde duyuruldu.

Tercihini değiştiren iller hangileri?Tercihini değiştiren iller hangileri?