Rusya'ya ilk kez Suriye yaptırımı gelebilir

G7 zirvesinde ana gündem maddesi, Suriye yönetimine atfedilen kimyasal saldırı. İngiltere ve Kanada, Şam yönetimine desteğinden ötürü Rusya'ya yaptırım uygulanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en kalkınmış yedi ülkesinin oluşturduğu G7 üyelerinin dışişleri bakanları zirvesi dün İtalya'da başladı. İki gün sürecek zirvede ana gündem maddesi, Suriye. G7 ülkelerinin, sadece Suriye değil, en yakın müttefiki Rusya'ya karşı da yaptırım planladığı belirtiliyor. Kabul edilirse, Batı dünyası Rusya'ya ilk kez Suriye nedeniyle yaptırım uygulamış olacak.

Zirveden öne çıkan notlar şöyle:

'ORTAK CEPHE'

  • ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya, İtalya ve  Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın bugün merakla beklenen Rusya ziyareti öncesinde 'ortak bir cephe' oluşturmak istediği belirtiliyor.

RUSYA ÖNERİSİ İNGİLTERE VE KANADA'NIN

  • Esad yönetiminin yanı sıra Rusya'ya da yeni yaptırımlar uygulanması önerisi de masada. İngiltere ve Kanada, Rus ve Suriyeli askeri yetkililere yaptırım dayatılmasını önerdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bu yaptırımların Suriye'nin askeri operasyonlarını koordine eden Suriyeli ve Rusları hedef alabileceğini söyledi. AP'ye konuşan bir Amerikalı yetkiliyse, 'Rusya'nın kimyasal saldırıdan haberdar olduğunu' öne sürdü. Kabul edilirse, Batı dünyası Rusya'ya ilk kez Suriye nedeniyle yaptırım uygulamış olacak.
  • Söz konusu yaptırım önerilerinin hedefli ve sınırlı olması da dikkat çekiyor. Daha geniş kapsamlı yaptırımların, Almanya ve İtalya gibi G7 ülkelerinin tepkisini çekeceği belirtiliyor.

TÜRKİYE DE POZİSYONUNU ANLATACAK

  • Zirveye, pozisyonlarını anlatmaları için Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'ün dışişleri bakanları da davet edildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün konuşma yapması bekleniyor.

İRAN GÖRÜŞME TALEP ETTİ

  • Zirveden önce, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de ev sahibi İtalya'nın Dışişleri Bakanı Angelino Alfano'yla bir telefon görüşmesi yaptı. Ayrıntılar açıklanmadı. (Dış Haberler)