St. Petersburg bombacısının giriş bileti Rusya'nın Türkiye elçiliğinden

Rusya'da son yılların en kanlı terör saldırılarından birini düzenleyen Ekbercan Celilov'un Türkiye'yi ziyaret ettiği ortaya çıktı. Celilov, Rusya'ya dönüş için gerekli belgeyi de Türkiye’deki Rusya Federasyonu Konsolosluğu’ndan almış.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın St. Petersburg kentinde 14 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının faili olan Kırgız kökenli Ekbercan Celilov'un yolunun Türkiye'den geçtiği ortaya çıktı. Reuters ajansı Celilov'un 2015'teki Türkiye ziyaretinden sonra 'radikalize' olduğuna dair tanıklıklar yayımladı. Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek ise Celilov'un Rusya’ya gitmek için gerekli seyahat belgesini Türkiye’deki Rusya Federasyonu Konsolosluğu’ndan aldığını yazdı.

1995 doğumlu St. Petersburg bombacısına dair iddialar şöyle:

  • Reuters, Celilov'un iki arkadaşıyla konuştu; saldırganın 2014 yılında İslam'la ilgilenmeye başladığını, 2015'te de Türkiye'yi ziyaret ettiğini yazdı. Arkadaşları, Celilov'un 2015'te "Türkiye'de iyi iş imkânları var. St. Petersburg'da durum iyi değil" diyerek Kasım 2015'te Antalya'da yaşayan amcasının yanına geldiğini anlattı. İki arkadaşı, memleketi olan Kırgızistan'daki Oş kentinde bu yıl yeniden ortaya çıkana dek kendisinden haber almamış.

AMCASI: BENİM HABERİM YOK

  • Amca Hasan Kuçarov ise Antalya'dan Eylül 2015'te taşındığını ve yeğeninin buraya gelip gelmediğini bilmediğini söyledi.

SURİYE'YE GİTTİ Mİ?

  • Arkadaşları, Celilov'un Türkiye'den Suriye'ye gidip gitmediğini bilmediklerini de anlattı. Ancak st. Petersburg'da çalıştığı suşi restoranında, 'Suriye'ye gittiğine' dair dedikoduların çıktığı biliniyor. Celilov'un Suriye'ye gittiği ortaya çıkarsa, bunun Rusya'nın güvenlik önlemleri açısından bir açığa işaret edeceği belirtiliyor. Zira Rusya, Suriye'deki militanlarla iletişim kurduğu bilinen kişilere karşı sert önlemler uyguluyor. St. Petersburg saldırılarını araştıran komisyon ise Reuters'ın bu konudaki sorularını yanıtsız bıraktı.

TÜRKİYE'YE GİRİŞİ YASAĞI VARDI

  • Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek ise Celilov'un Türkiye ziyaretine ilişkin resmi kayıtları paylaştı. Buna göre, saldırgan Kasım 2015’te Türkiye’ye giriş yaptı; ismi herhangi bir listede olmadığı için girişte sıkıntı yaşamadı. Aralık 2016’da da Türkiye’den çıkış yaptı. Ancak çıkışında sorun yaşandı. Zira vize ihlali yaptığı tespit edildi, ceza kesildi ve Türkiye’ye giriş yasağı konuldu.

PASAPORT TÜRKİYE ELÇİLİĞİ'NDEN

  • Zeyrek'in yazaısındaki önemli bir ayrıntıysa, Celilov'un Rusya’ya gitmek için gerekli seyahat belgesini Türkiye’deki Rusya Federasyonu Konsolosluğu’ndan almış olması. Hürriyet yazarı, bu konuda şu yorumu yaptı: "Öyle anlaşılıyor ki Rusya’nın elinde Jalilov’un terör açısından riskli biri olduğuna dair hiçbir veri yokmuş. Belli ki Bağımsız Devletler Topluluğu içinde ciddi bir istihbarat işbirliği yok ve Kırgız istihbaratı, Rus İstihbaratını yeterince bilgilendirmiyor."  (Dış Haberler)