Kaçak göçmen çalıştırmayla ilgili Türkiye’yi de etkileyecek önemli karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, göçmen işçilerin insanlık dışı şartlarda çalıştırılmasıyla ilgili önemli bir karar verdi. 30 Mart’ta Yunanistan’a karşı verilen karar, Türkiye’de “merdiven altı” çalıştırılan, çoğu Suriyeli, çok sayıda göçmen için de emsal teşkil ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, göçmen işçilerin insanlık dışı şartlarda çalıştırılmasıyla ilgili önemli bir karar verdi. 30 Mart’ta Yunanistan’a karşı verilen karar, Türkiye’de “merdiven altı” çalıştırılan, çoğu Suriyeli, çok sayıda göçmen için de emsal teşkil ediyor.

Anayasa Gündemi'nden Serkan Köybaşı'nın haberine göre, 2012-2013’te, yaklaşık 150 Bangladeşli, Yunanistan’da Nea Manolada’daki bir çiftlikteki bögürtlen tarlalarında, ödeme yapılmadan altı ay boyunca çalıştırıldı. Bölgedeki diğer binlercesi gibi işverenleri, göçmen kağıtlarının ve çalışma izinlerinin olmamasından yararlandı. Göçmenler, genelde haftanın yedi günü, çok uzun saatler çalıştı ve kendilerine vaat edilen ücretler hiçbir zaman ödenmedi. Hak edilen geri ödemenin birikmesi üzerine işçiler greve gitti. İşverenleri işçilerden ya işlerine dönmesini ya da çiftlikten ayrılmalarını istedi.

İşçiler, işlerini bırakmaları halinde hiçbir zaman hak ettikleri ücreti alamayacaklarını, tek geçim kaynaklarını terk etmek zorunda kalacaklarını ve insanlık dışı haldeki göçmen tutuk evlerinde alıkonma veya sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerinden korktu. İşverenleri yeni bir grup işçi getirdiğinde göçmenler tekrar tarlalara giderek ücretlerini talep etti. İşverenin korumaları protesto eden işçilere ateş açtı ve 30’unu yaraladı.

Olaya karışan herkes işçi kaçakçılığından yargılandı; ancak işçilerin fiziken çiftliği terk etmekte özgür olması nedeniyle beraat etti. İki koruma tehlikeli yaralamadan mahkum oldu; fakat cezaları paraya çevrildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, işçilere uygulanan muamelenin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 4. maddesini ihlal edecek şekilde zorla çalıştırma yasağı seviyesine ulaştığına ve yetkililerin, durumu engellemek veya duruma uygun şekilde önlem almakta başarısız olduğuna karar verdi.

Mahkeme oybirliğiyle Yunanistan’ı, başvurucu 42 göçmen işçiye 12.000 ila 16.000 Avro tazminat ödemeye mahkum etti. Kararın Fransızca tam metnine ulaşmak için buraya tıklayınız.