Rakka'da 'YPG sizi öldürecek' propagandası

IŞİD'in, köşeye sıkıştığı Rakka'da aylardır 'YPG size zulmetmek için geliyor' propagandası yaptığı ortaya çıktı. SDG bölgesine kaçan sivillerse, örgütün savaşa nasıl hazırlandığını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD'in, Suriye'deki son kalesi olan Rakka'ya yönelik operasyon hız kazanırken kent halkı arasında korku ve panik yaydığı, kaçmak isteyenleri engellemek için çocukları muhbir olarak kullandığı belirtildi. Bir kent sakini, örgütün Rakka'da başvurduğu yollardan birinin de YPG karşıtı propaganda olduğunu anlattı.

Reuters ajansının internet üzerinden görüştüğü kent sakininin anlatımına göre, IŞİD halka aylardır 'YPG'nin onlara zulmetmek için Rakka'ya gelmekte olduğu' iddiasını yayıyor. Rakka operasyonunun kara safhasını yürüten ve ağırlıklı olarak TPG'den oluşan Suriye Demokratik Güçleri'yse (SDG), bu durumu halkın kurtarılan bölgelere kaçmasını engelleme amaçlı propaganda olarak değerlendirdi.

SDG kontrolündeki bölgelere kaçanlarsa, örgütün Rakka operasyonuna nasıl hazırlık yaptığını ve siviller arasında nasıl panik yaydığını anlattı:

  • Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa'da bir SDG kampına yürüyerek kaçmayı başaran Abdullah Hamad Ali, örgütün çiftlik arazilerine mayın döşediğini, kentin ara sokaklarında bile hendek kazılıp barikat kurulduğunu söyledi.
  • Kaçanların anlattığına göre, örgüt kenti terk etmeye çalışan sivilleri tespit etmek için yanlarındaki çocukları sorguluyor. SDG bölgelerine gittikleri tespit edilen kişiler kente geri gönderilirken, şoförleri gözaltına alınıyor.
  • Rakka'da en az bir insan kaçakçısının öldürüldüğü, örgütün sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak istediği belirtiliyor.
  • Rakka'dan kaçanlar, SDG kuşatması daraldıkça kentte gıda fiyatlarının yaklaşık dört kat arttığını söyledi.
  • IŞİD'in kentin dış bölgelerindeki kontrol noktası sayılarını azalttığı, savaşçıların ya cepheye ya da Rakka güneyine çekildiği sanılıyor.
  • Rakka'da şu an için kaç sivilin kaldığı bilinmiyor. Kentin nüfusu, son aylarda kaçanlardan önce 200 bindi. (Dış Haberler)
Etiketler Suriye IŞİD Rakka YPG