Kerkük İl Meclisi'nden Bağdat'a ultimatom

Kerkük İl Meclisi, Bağdat'taki merkezi hükümete kentte referandum öngören anayasa maddesinin uygulanması çağrısı yaptı. Meclis kararında, bunun 'son çağrı' olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük İl Meclisi, Bağdat'la Erbil arasında tartışmalı olan kentin statüsünün belirlenmesi için Irak anayasasında öngörülen referandumun düzenlenmesi çağrısı yaptı. Kararda, Bağdat'tan söz konusu referandumun bir an evvel düzenlenmesi istendi; bunun 'son çağrı' olduğu belirtildi.

ANLAŞMAZLIĞIN SEBEBİ NE?

Amerikan işgalinden sonra hazırlanan Irak anayasasının 140'ıncı maddesinde, hem Erbil'in hem Bağdat'ın hak iddia ettiği Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesi öngörülüyordu. Ancak oylama sürekli ertelenirken, Kürtler bu durumdan Bağdat'ı sorumlu tutuyordu.

'SON ÇAĞRI'

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği belirtilen oturumda alınan kararda da, 'Irak hükümetinden, Anayasa'nın 140'ıncı maddesine uygun biçimde Kerkük'te referandum düzenlenmesi' istendi. Kararda bunun Bağdat'a ve Irak Başbakanı Haydar İbadi'ye 'son çağrı' olduğu vurgusu yapıldı; referandum düzenlenmezse İl Meclisi'nin bu konuda her tür yasal ve anayasal adımı atacağı belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: TALEP İLETİYORLAR, FIRSATÇILIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da kararın bazı haber kuruluşlarında yer aldığı gibi doğrudan referandum anlamına gelmediğine dikkat çekerek, "Kerkük Meclisi'nin referandum yetkisi yok. Ancak bu meclis Bağdat yönetimine, Kerkük'te referandum talebini iletiyor" dedi. Çavuoğlu meclis kararına tepki göstererek, "Burada bir şeylerin döndüğü gerçek. Bu kırılgan dönemde, Irak'ın geleceğini tehlikeye atan adımlar. Bunlar iyi niyetli adımlar değil. Fırsatçılık yapıyorlar" ifadelerini kullandı. (Dış Haberler)

Etiketler Kerkük ıkby