Iraklı Kürtler referandum için anlaştı

Erbil'den bağımsızlık referandumu için somut adımlar gelmeye başladı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin iki önde gelen partisi KDP ve KYP, bağımsızlık referandumu üzerine çalışmak için ortak komite kurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bağımsızlık referandumunu 2017'de düzenlemek için somut adımlar atacağı açıklandı. Bölgenin iki büyük siyasi partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) dün düzenlediği toplantıda, ortak bir komite kurulması ve referandumun bu yıl düzenlenmesi kararı alındı.

IKBY ve KDP'nin başkanı olan Mesut Barzani'nin de katıldığı, saatler süren toplantının ardından yapılan açıklamada, referandumun tarihinin ve düzenlenmesi için gereken mekanizmanın kurulması amacıyla ortak komite oluşturulacağı duyuruldu. Açıklamada 'Kürt halkının kendi kaderini tayin için oylama düzenleme hakkı bulunduğu', 'siyasi ve idari geleceğine karar vermenin doğal hakkı olduğu' vurguları yapıldı.

KDP sözcüsü Mahmud Muhammed de Rudaw'a yaptığı açıklamada, iki partinin referandumun bu yıl düzenlenmesi için uzlaştığını belirtti. Buna göre, KDP-KYB ortak komitesi bölgedeki diğer Kürt partileri bugünden itibaren ziyaret etmeye başlayacak.

Muhammed, Kürt partilerinin hem Bağdat'taki merkezi yönetimler, hem de komşu ülkelerle bağımsızlık üzerine müzakere başlatacağını da söyledi. (Dış Haberler)