'Erdoğan'la görüşme' iddiası savcılık dilekçesinde

Rıza Sarraf'ın iki avukatının Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştüğü iddiası savcılık dilekçesine de girdi. İddiaya göre, görüşmede davanın son bulmasının nasıl sağlanabileceği ele alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yargılanan Rıza Sarraf'ın yeni tuttuğu avukatlardan Rudolph Giuliani ile Michael Mukasey'in Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştüğü iddiası gündemden düşmüyor. Savcılık makamı, görüşmede Sarraf'ın davasını mahkeme dışı yollardan bitirmenin yollarının ele alındığını öne sürdü.

Sarraf'ın ABD Başkanı Donald Trump'a yakın olan eski New York Belediye Başkanı Giuliani ile geçmişte etkili bir federal başsavcı olan Mukasey'i savunma ekibine eklemesi tartışma yaratmıştı. Sarraf davasına bakan savcılık makamı, bu iki avukatın savunma ekibinden azledilmesini talep etmiş; gerekçe olarak da, Sarraf'ın kara para aklamak için kullandığı öne sürülen en az sekiz bankanın Giuliani ile Mukasey'in müvekkili olmasını göstermişti.

Erdoğan'la görüşme iddiasıysa, bu tartışma nedeniyle ortaya çıktı. Savcılığın mahkemeye dün verdiği dilekçede, iki yeni avukatın Türkiye'ye gelerek Erdoğan'la görüştüğü bilgisi yer aldı. Buna göre görüşme, 24 Şubat'tan sonraki bir tarihte yapıldı. Dilekçede, Mukasey ve Giuliani'nin Sarraf davasını mahkeme dışı yollardan çözmek için Amerikan hükümeti yetkilileriyle görüşmeye çalıştığı, Türkiye ziyaretinden de ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın haberdar edildiği iddiasına yer verildi. Savcılık makamı, davaya siyaset karıştırılma ihtimali nedeniyle iki avukatın azledilmesini talep etti. Erdoğan'la görüşme iddiası, ilk olarak New York Times'da yer almıştı.

Sarraf, İran'a yönelik uluslararası yaptırımları delerek milyonlarca dolar kazanç elde etme suçlamasıyla yargılanıyor. Son olarak, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da, aynı dava kapsamında 'bankacılık sahtekârlığı' ve 'İran'a yönelik yaptırımları delmek' iddiasıyla ABD'de tutuklanmış ve Rıza Sarraf'la aynı cezaevine konulmuştu. (Dış Haberler)