Filipinler'de komünistler ateşkes ilan etti

Filipinler Komünist Partisi (FKP) tek taraflı ateşkes ilan etti. Hollanda'daki görüşmelere Duterte'nin de katılması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler Komünist Partisi (FKP) ve hükümet arasındaki barış görüşmeleri devam ederken FKP, tek taraflı ateşkes ilan etti ve aynı adımı devletten de beklediğini ifade etti.

Barış müzakerelerinin 2 ve 6 Nisan tarihleri arasında Hollanda'nın Utrecht kentinde devam etmesi  bekleniyor. Görüşmeler, bir ay önce komünistlerin askerlere baskın yapmasının ardından devlet başkanı Duterte tarafından iptal edilmişti. Ateşkes koşulları yeterince net olmadığı için önceki geçici barışların 'fazlasıyla kırılgan' olduğu yorumları yapılıyor.

FKP'nin askeri kanadı olan Yeni Halk Ordusu (YHO) neredeyse yarım asırdır silahlı mücadele veriyor. Devlet ve YHO arasındaki çatışmalarda bugüne kadar 40 binden fazla insan öldü. Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte geçen sene işbaşına geldiğinde ilk icraatlarından biri FKP'ye zeytin dalı uzatmak olmuştu. Öte yandan Duterte FKP'nin çok fazla taviz koparmaya çalıştığını iddia ederek partiye tepki gösteriyordu. Duterte, ateşkes ilanını anlamsız buluyor.

Hükümetin barış başmüzakerecisi Silvestre Bello ise şu anda tek taraflı ateşkes ilanının 'bir anlam taşımadığını' savunuyor ve Duterte'nin karşılıklı ateşkes anlaşmasına ulaşmayı hedeflediğini vurguluyor. Bello, Utrecht toplantılarına Duterte'nin de katılması ihtimalinin yabana atılmaması gerektiğini söyledi.

Duterte şubat ayında 'bir kuşağın barış göremeyeceğini' söylerken Perşembe günü ise 'bu soruna bir çözüm bulma sorumluluğunun kendisinde olduğunu' belirterek şunları söylemişti: " Elli yıldır komünistlerle savaşıyoruz. Bir elli yıl daha devam edebilir miyiz, sizce gerçekten buna dayanabilir miyiz" (Reuters)