Deutsche Welle: Fidan Almanya'ya dosyayı kendi eliyle verdi

Almanya'nın MİT'i 'casusluk'la suçlamasına yol açan Gülen dosyasının, Berlin'e bizzat Hakan Fidan tarafından verildiği iddia edildi. Buna göre Fidan'ın amacı, Almanya'yı ikna etmekti fakat girişim geri tepti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'yla Türkiye arasındaki istihbarat krizinin yankıları sürüyor. İddiaya göre Türkiye, ülkedeki Gülen sempatizanlarını iade için Almanya'yı ikna edemedi; krize yol açan dosyayı da Berlin'i ikna etmek isteyen MİT Başkanı Hakan Fidan bizzat iletti... Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, krizin perde arkası özetle şöyle:

'FİDAN İKNA ETMEK İÇİN ŞUBATTA VERDİ'

  • Ankara, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen yapılanmasının Almanya’da izlemeye alınmasını ve Türkiye’de açılan soruşturmalarda arananların iade edilmesini istedi. Ancak bu taleplerine olumlu karşılık bulamadı. Alman tarafı, aylar süren görüşmelerde Türkiye’den iletilen dosya ve bilgilerin yeterli olmadığını, Alman hukuku çerçevesinde harekete geçebilmek için somut, bilgi ve belgelerin gerektiğini vurguladı.
  • Bunun üzerine, MİT Başkanı Hakan Fidan şubat ayındaki Münih Güvenlik Konferansı'nda sırasında BND Başkanı Kahl’e 'Federal Almanya Cumhuriyeti’ndeki FETÖ/PDY (Paralel Devlet Yapılanması)' adlı dosyayı iletti.
  • Dosyada, Fethullah Gülen cemaatinin Almanya’daki yapılanmasıyla ilgili bilgiler, örgüte destek verdiği iddia edilen kişi ve kurumlar, bunlara ilişkin ayrıntılar sıralandı.

'GENİŞ KAPSAMLI İSTİHBARAT FAALİYETİ'

  • Kahl dosyayı, iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na (BfV) iletti. Ancak bu kurumun incelemesinde, dosyadaki görsel malzemelerin 'Almanya’da yürütülmüş geniş kapsamlı istihbarat faaliyetleri' sonucunda temin edildiği değerlendirmesi yapıldı.
  • Dosya bu şüphe nedeniyle Türkiye’nin beklentilerinin aksine, Gülen’in izlenmesi değerlendirmesini yapacak birim yerine 'yabancı ülke istihbaratlarının faaliyetlerine karşı koyma'dan sorumlu birime gönderildi.
  • Dosyanın 'Türk istihbaratının Almanya’daki faaliyetlerini ortaya koyduğu' görüşü üzerine, Alman yargısına da bilgi verildi.
  • Güvenlik makamlarının ortak değerlendirmesi sonucu, dosyadaki listelerde isimleri yer alan kişilerin bilgilendirilmesi kararlaştırıldı ve bu kişilerin ikâmet ettiği dokuz eyaletin ilgili makamlarına bilgi verildi.
  • Dosyada ismi bulunan Sosyal Demokrat Partili Federal Milletvekili Michelle Müntefering ise milletvekillerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) tarafından bilgilendirildi.

'ESPİYONAJ FAALİYETİ'

Deutsche Welle'ye göre, Alman tarafı şu an 'MİT’in BND’ye ilettiği Gülen yapılanmasına ilişkin dosyanın, Almanya’nın bilgisi dahilinde burada bulunan MİT görevlileri tarafında açık kaynaklardan değil, daha geniş bir istihbarat ağı tarafından ve espiyonaj faaliyeti yürütülerek elde edildiğini' düşünüyor. Bu nedenle de kapsamlı bir soruşturma yaparak sorumluları ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Federal Başsavcılığın, Türkiye’nin Almanya’da yürüttüğü iddia edilen istihbarat faaliyetleri hakkında başlattığı soruşturma şu noktalara odaklanıyor:

  • Bu dosya Almanya’daki hangi kuruluşlar ve kimler üzerinden yürütülen faaliyetler sonucunda oluşturuldu?
  • Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve benzeri kuruluşların, çalışanlarının bu dosyanın hazırlanmasında bir rolü var mı?

DİTİB’e bağlı imamların Türkiye için istihbarat çalışması yürüttüğü iddiaları üzerine Federal Başsavcılığın soruşturma başlatmasından kısa bir süre sonra Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bazı imamların geri çekildiğini duyurmuştu. Gerek DİTİB, gerekse Diyanet, imamların casusluk yaptığı iddialarını ise yalanlamıştı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)