FARC'ın bu hafta bin silah teslim etmesi bekleniyor

Kolombiya'da FARC gerillalarının bu hafta içinde BM temsilciliğine bine yakın silah teslim etmesi bekleniyor. Yeşil Bölge'lere giriş yapan gerillalar 1 Mart'ta sembolik olarak silah bırakmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toprak reformu için mücadele eden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan barış anlaşması kapsamında örgütün bu hafta içinde bine yakın silahı Birleşmiş Milletler Kolombiya Misyonu'na teslim etmesi bekleniyor.

Silah bırakan FARC gerillalarının yeni hayatından karelerSilah bırakan FARC gerillalarının yeni hayatından kareler

Geçtiğimiz aylarda, taraflar arasında yapılan anlaşma sonrasında FARC gerillaları 'Yeşil Bölge' adı verilen alanlara geçmeye başladı. Gerillaların sivil hayata adaptasyonu için tasarlanan silahsız yaşam alanında BM gözlemcileri de bulunuyor. Alanın çevresindeyse Kolombiya ordusu güçlerinin kontrol noktaları bulunsa da Yeşil Bölge'de Kolombiya güvenlik güçleri bulunmamakta. Fransız Jean Arnault tarafından yürütülen BM misyonu, FARC'ın silahsızlanma ve kimi bölgelerden tahliye sürecini takip ediyor.

FARC, 1 Mart'ta sembolik olarak bir miktar silahını BM temsilciliğine teslim etse de diğer silahlarını zaman içinde teslim etmesi bekleniyordu. Arnault, 7 bine yakın silahı teslim aldıklarını ve silahların yüzde 85'inin kimliğinin doğrulanıp kaydedildiğini söyledi. TeleSur'un haberine göre Arnault, bu hafta içinde FARC'ın bine yakın silah teslim edeceğini ancak Kolombiya hükümetinin istediği 14 bin silah sayısına ulaşılması için 2 buçuk ay daha beklemek gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

FARC tutukluları açlık grevindeFARC tutukluları açlık grevinde

FARC’tan silahlara vedaFARC’tan silahlara veda