Yunanistan tarihinde bir ilk: Din ve devlet ayrılıyor!

Yunanistan anayasa değişikliğine gidiyor... Hükümetin taslak önerisinde laiklik garantisi ve katılımcı demokrasi ilkesi öne çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik ve sosyal buhran ile mücadele veren komşu Yunanistan ülke yönetimiyle ilgili önemli bir karar imza atmaya hazırlanıyor. İktidardaki Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Koalisyon Hükümeti önümüzdeki süreçte kapsamlı bir anayasa değişikliği paketini ülke gündemine getirmeye hazırlanıyor.

Hükümetin direktifi ile ülkenin önde gelen Anayasa uzmanları ve siyaset bilimcilerinin hazırladığı ilk anayasa değişikliği taslağına göre Yunanistan önümüzdeki dönemde laiklik ilkesi ile tanışacak. Yeni dönemde Yunanistan Anayasası laiklik ilkesini teminat altına alacak.

'Laiklik' ilkesinin yanı sıra, Yunanistan Anayasası yeni süreçte 'sosyal devlet' ve 'katılımcı demokrasi' ilkelerini de anayasal teminat altına alacak.

Syriza-ANEL hükümetinin taslağı Yunanistan kamuoyunda tartışılmaya başlanmış durumda. Taslak dün Yunanistan Devlet Televizyonu ERT’te yayınlanan bir haber-tartışma programı ile kapsamlı şekilde masaya yatırıldı. Ayrıca uzmanlar ve gazeteciler yeni taslağı üniversitelerde ve medya kuruluşlarında tartışmaya açmış durumda.

Yunanistan medyasında yayınlanan son bilgilere, hükümet kaynaklarının kamuoyu ile paylaştığı taslağa ve Duvar’ın Atina’da ulaştığı son bilgilere göre Syriza-Anel Hükümetinin hazırladığı Anayasa taslağı komşu ülke açısından birçok yenilik barındırıyor. An itibariyle Yunanistan kamuoyunu meşgul eden anayasa değişikliği taslağında öne çıkan maddeler şunlar:

Laiklik ilkesi: Hristiyan Ortodoks Kilise’nin tarihi rolüne saygı çerçevesinde Yunanistan tarihinde ilk defa net ifadelerle kilise-devlet ayrımı anayasaya giriyor.

Katılımcı ve direkt demokrasi: Ulusal konular için 500 bin, meclisin onayladığı yasalar için 1 milyon ve yasa tasarıları için 100 bin imza ile Yunanistan bundan sonra referandum süreçleri ile tanışacak.

'Hukuk devletinin teminat altına alınması' ile 'Su ve enerji alanlarında devlet teminatının korunması' dışında anayasa taslağında değişiklik öngörülen diğer önemli maddeler ise şunlar:

Seçimlerde basit orantı-çoğunluk ilkesi,

Milletvekillerinin en çok iki dönem seçilebilme ilkesi,

Başbakanın milletvekilliği statüsü edinmesi,

Yurtdışındaki vatandaşlara oy hakkı,

Partilerin devlet yardımı alması konusunda demokratik değişiklikler,

Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması,

Bağımsız kuruluşların 'bağımsızlıklarının' kuvvetlendirilmesi,

Yargı bağımsızlığının kuvvetlendirilmesi,

Kamuda ve özel sektörde sendikal hakların anayasal güvence altına alınması.