Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD'nin operasyonları çıkarımıza uygun

Rusya Dışişleri Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'deki askeri harekatlarının, Rusya'nın çıkarına uygun olduğunu söyledi. Lavrov, "IŞİD, El Nusra ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin etkinliğini artıran her şey BM Güvenlik Konseyi'nin kararına da uyuyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano ile gerçekleştirdiği görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Lavrov, toplantıda ABD'nin Suriye'de yaptığı askeri harekatlara değindi.

Basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, ABD'nin Suriye'deki askeri harekatının kurullara uygun olup olmadığı soruldu. Lavrov, "IŞİD, El Nusra ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin etkinliğini artıran her şey BM Güvenlik Konseyi'nin kararına da uyuyor. Bu terör tehdidinin tüm dünyadan yok edilmesine dayanan ulusal çıkarlarımıza da uyuyor" dedi.

Suriye'de IŞİD'e karşı yapılan harekatlarda çok sayıda ülkenin olduğunu beliren Lavrov, "Suriye ordusu, muhalif birlikler, Kürtler, Rusya Hava Kuvvetleri ve Rus uzmanlar da bunlara dahil… Aynı zamanda Suriye'nin davet ettiği İran birlikleri ve davet edilmeyen ABD koalisyonu, Türk askerleri ve diğer Avrupa ülkeleri var. Herkesin ortak kriterinin terörle mücadele olması gerektiğinin hepimiz farkındayız" şeklinde konuştu.

'ABD ANLAŞMALARI YERİNE GETİRMEDİ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Eylül 2015'de ortak cephe kurulmasını önerisini hatırlatan Lavrov, sözlerine şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu prensip hiçbir zaman olmadığı kadar gerekli. Tekrar etmem gerekirse, Suriye'de bulunan herkesin eylemlerini koordine etmesinden yanayız. Biz bu prensibi Obama başkanlığında Dışişleri Bakanı John Kerry ile oluşturmaya çalıştık, askeri uzmanları dahil ettik. Silahlı muhalif birlikleri nasıl artıracağımızı konuştuk. Maalesef Amerika varılan anlaşmaları yerine getirmedi. Baştaki prensiplere geri dönülmesi gerek. Şu anda bu işbirliğini Türk ve İranlı partnerlerimizde Astana'da kuruyoruz." (DHA)