Hollandalı Yeşiller: Hem Hollanda hem de Avrupa rahatladı

Hollanda Yeşiller Partisi'nin kurucularından Anne De Boer Geert, seçimlerde ırkçı lider Wilders'ın amacına ulaşamadığına dikkat çekiyor. Gazeteduvar'ın sorularını yanıtlayan De Boer aşırı sağın yenilgisiyle Avrupa'nın derin bir nefes aldığını iddia ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da Yeşiller Partisi seçiminin sürpriz galiplerinden biri oldu. 2012 yılında sadece 4 sandalye kazanan Yeşiller Partisi, 2017 seçimlerinde sandalye sayısını 14'e yükseltti. Birkaç hafta içinde kurulacak dörtlü koalisyonun muhtemel ortaklarından biri olan Yeşiller Partisi'nin başarısının perde arkasını, partinin kurucu kadrosunda yer almış olan Yeşiller Vakfı program yöneticisi Anne de Boer'a sorduk.

Yeşiller Partisi seçimlerde sürpriz bir başarı kazandı. Bu başarıyı nasıl yorumluyorsunuz?

Yeşiller'in başarısı sadece Hollanda değil, Avrupa genelinde de büyük bir rahatlamaya sebep oldu. Popülist sağ kanadın lideri Geert Wilders oylarını yaz bir oranda arttırdı ama birinci parti olamadı. Bu Wilders hedefine ulaşamadı anlamına geliyor.

Bir röportajınızda Yeşiller'in yerel yönetimler ve mecliste etkin bir varlık gösterdiğini söylüyorsunuz. Bu nasıl mümkün olabildi?

yesilhollanda .

Hollanda epey kapsayıcı bir seçim sistemine sahiptir. 150 sandalyeli mecliste bir vekil kazanmak için Yüzde 0,72 oranında oy almak yeterlidir.Bu mantık ulusal meclis, belediye meclisleri ve bölgesel parlamentolar için de geçerlidir. Biz de bunun avantajını kullandık.

2012'de Yeşiller'in büyük bir yenilgi aldığı biliniyor. Hemen sonraki seçimlerde oylarınızı nasıl katlayabildiniz?

Yeşiller, 2012'de sadece yüzde 2,3 oy alarak büyük bir hezimet yaşadı. Bunun sebebi olarak partinin o dönem iç kavgalarla kan kaybetmiş olması ve seçime  yakın bir zamanda liderinin değişmiş olması olarak açıklanıyor. Öte yandan Yeşiller 2017 yılında yüzde 9 oy toplayarak oylarını dörde katladı. Üstelik bu başarı Hollanda halkının yüzde 80 gibi bir oranla seçimlere rekor bir katılım gerçekleştirdiği dönemde elde edildi.

Yeşillerin koalisyonda yer alma ihtimalini nasıl görüyorsunuz? Pazarlık masasına oturduğunuzda avantajlarınız neler olacak?

Sosyal Demokatlar çok fazla kan kaybetti. Bunun sebebi de bu seneki seçimlerin de kazananı olan liberal VVD'yle koalisyon  kurduğu halde kazanımlarını dışarı yansıtamadığı söyleniyor. Sosyalistler de yerinde saydığı için koalisyonda yer alma ihtimali pek gözükmüyor. Yeşiller, koalisyon ortağı olarak görev yaptığı görev yaptığı yerel ve bölgesel meclislerde güvenilir bir ortak olduğunu yurttaşlar nezdinde de kanıtladı. En büyük avantajımız da diğer partilerin kendileri çıkarları için değil, yurttaşların çıkarlarını korumak için müzakere yapmak zorunda kalacak olması.

Almanya ve Fransa seçimlerinden beklentileriniz nedir? Bu ülkelerde de bir yeşil dalga bekliyor musunuz?

İki ülkenin seçimleriyle de ilgili iyimseriz ama insanların kendi seçimlerini yapmalarını teşvik ettiğimiz için  Fransa, Almanya yada herhangi bir yerde kendi temennimizin propagandasını yapmak bize düşmez. Bizim seçimimiz,  ekoloji, demokrasi, barış ve sosyal adaleti önceleyen hükümet programı.