'Bacak' manşeti İngiltere'yi karıştırdı

İngiliz gazetesi Daily Mail, ülkenin en önemli meselelerinden Brexit ve İskoçya'nın olası bağımsızlığını 'bacaklara' indirgeyince tepki çekti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, merkez sağcı Daily Mail gazetesinin Başbakan Theresa May ile İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon'ın görüşmesiyle ilgili haberi "Brexit'i bırak, bacak yarışını kimin kazandığına bak" manşetiyle vermesini konuşuyor. Gazetenin cinsiyetçi birinci sayfası, sosyal medyadan ve siyaset çevrelerinden tepki çekti.

Gazetenin birinci sayfasında, May ile Brexit kararı sonrası AB'de kalabilmak için İngiltere'den ayrılmayı planlayan Sturgeon görülüyor. Seçilen başlık ise İngilizce 'legs (bacaklar)' ve 'Brexit' sözcüklerinden türetilmiş 'Legs-It'.

Gazetenin kadın yazarlarından Sarah Vine'ın kaleme aldığı makalede, İskoçya'nın ikinci bağımsızlık referandumu talebi konusunda May'i ikna etmeye çalışan Sturgeon'ın galip çıktığı belirtiliyor; "En iyi silahlarını devreye soktular: Bacaklar. Sturgeon'ın bacak bacak üstüne atması daha flörtöz, daha kışkırtıcı ve doğrudan ayartmaya odaklıydı" deniliyor.

dmail

İşte bu manşet, İngiltere'yi ayağa kaldırdı. Daily Mail'i ilk eleştirenler İşçi Partisi'nin kadın milletvekilleri Harriet Harman ve Yvette Cooper oldu. Cooper, Tweitter mesajında "Yıl 2017. İki kadının kararları, Birleşik Krallık'ın var olmaya devam edip etmeyeceğini belirleyecek. Ve gazetenin manşeti bacaklar" dedi. Harman ise manşeti "Moronca" diye niteledi.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn "Yıl 2017. Cinsiyetçilik, tarihe havale edilmeli. Yazıklar olsun Daily Mail" diye yazarken, eski Başbakan Tony Blair'in basın danışmanı Alastair Campbell "Tek kelimeyle iğrenç" ifadesini kullandı.

Emma Barnett adıyla yazan bir Twitter kullanıcısı da "Son dakika: İki kadının dört bacağı var. Beyinlerini boşverin. Tamamen konu dışı" dedi. Daily Mail'in İskoçya baskısında aynı fotoğrafı kullanmasına rağmen manşetinde 'bacak' göndermesi yapmaması da dikkat çekti. (BBC Türkçe)