Yunanistan'da gidişat erken seçimi gösteriyor

Yunanistan'da erken seçim ihtimali güçleniyor. Atina siyasetinde üç senaryo gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kreditörlerle olan çetin müzakerelerin sürdüğü bir ortamda, Atina’da Maliye Bakanlığı kaynaklarından önemli bilgiler geliyor. Uzun zamandan sonra ilk defa Syriza’ya yakın kaynaklar erken seçim seçeneğinin Başbakan Aleksis Çipras’ın çalışma masasında bir seçenek olarak durduğu bilgisini paylaşıyorlar.

Atina’nın perspektifinden, kredi kuruluşlarının Yunanistan hükümetine dayattıkları yeni kemer sıkma önlemleri ve özelleştirme paketi Çipras’ın seçeneklerini azaltıyor. Ülkedeki ekonomik çıkmaz önümüzdeki aylarda erken seçimlerin gündeme gelmesine yol açıyor.

AB ve IMF Çipras Hükümeti'nden emekli maaşlarında önemli oranda azaltmalara gitmesini, vergiden muaf maaşların kademesinin alta çekilmesini ve ulusal elektrik kurumu DEİ’nin bazı kademelerinin satışını talep ediyor. Bu talepler Syriza içerisinde yoğun tepkilere neden olmuş durumda.

Syriza içerisindeki tepkilerin çok ciddi bir gelişmeye işaret ettiğini ve bazı bakanlarla milletvekillerinin partileri ile olan ilişkilerini yeniden gözden geçirmeye hazırlandığı gerçeğinin basın ile paylaşan Maliye Bakanlığı kaynakları, gelinen noktada Başbakan Çipras ve Yunanistan’ın üç seçenekle karşı karşıya olduğu vurgusunda bulunuyorlar.

Atina’nın göz önünde bulundurduğu ilk senaryoya göre, Çipras AB ve Dünya Bankası'nın yeni taleplerini kabul etmeyip ülkeyi hemen erken seçime götürebilir. Böylesi bir durumda Syriza’nın oy oranlarında büyük düşüşün yaşanabileceği gerçeği partinin liderliğini düşündürüyor.

ÇİPRAS'IN ZOR SEÇİMİ

Atina’da tartışılan ikinci senaryoya göre, AB ve IMF ile olan müzakereler Temmuz ayına dek sürecek. Bu süreçte Yunanistan hükümeti borçlarını ve maaşları ödeme zorluğu ile karşı karşıya kalacak. Böylesi bir durumda erken seçim seçeneği, yaz aylarının ortalarında gündemin ana maddelerinden bir tanesine dönüşecek.

Syriza-Bağımsız Helenler koalisyon hükümetinin üstünde durduğu üçüncü senaryo ise Atina’nın AB ve IMF’nin tüm direktiflerini kabul etmesi. Böylesi bir durumda Yunanistan parlamentosu önümüzdeki aylarda acı ekonomik reçeteleri oylamak  zorunda olacak. Syriza içerisinde “bu oylamada biz hayır oyu vereceğiz” diyen vekillerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu yüzden, son senaryo zor ve erken seçim şıkkını “kaçınılmaz” olarak görülüyor...

Atina’da ikinci ve üçüncü şıkkın an itibariyle Çipras’ın gündeminde olduğu bilgisi tartışılıyor. Ani erken seçim kararı birçok uzmana göre bugünün koşullarında “sürpriz” olarak yorumlanacak olan bir gelişme.

Başbakan Çipras ise kendi perspektifinden AB ile olan müzakerelerini bir an evvel sonuca ulaştırmak için çaba sarf ediyor. Çipras’a yakın kaynaklar, en iyimser senaryoya göre bu müzakerelerin Mayıs ayının sonlarına dek sürebileceği yorumunda bulunuyor.