Trump'tan İstanbul yasağı iddiası

ABD'nin aralarında İstanbul'un da bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından direkt yapılan uçuşlarda yolcuların uçağa 'boyutu cep telefonundan büyük' elektronik cihaz almasına yasak getirildiği iddia edildi. THY'den konuyla ilgili açıklama gelirken Ankara'da konuyla ilgili kurumlar toplandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, 8 ülkeyle ilgili yeni bir yasağa imza attığı öne sürüldü. İddiaya göre, Trump yönetimi sekiz ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda, yolcuların, boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasakladı. ABD'li yetkililere göre, söz konusu yasak, dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılan direkt uçuşları kapsıyor. THY ise kendilerine böyle bir bilgi gelmediğini açıkladı.

ABD medyasında yer alan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarların yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği öne sürüldü. Bu yasağın Amerikan Özel Kuvvetleri'nin Yemen'de El Kaide'ye karşı yapılan operasyon sırasında terör örgütünün elektronik cihazlara konulacak patlayıcı ile bir eylem planının ele geçmesiyle alındığı iddiaları ortaya atıldı.

GEREKÇE, GÜVENLİK TEHDİDİ

Bugünden itibaren başlaması beklenen uygulamanın ne kadar süreceği ise belirtilmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Amerikan medyasına, elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.

THY'DEN AÇIKLAMA

Trump’ın imzasıyla aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD'ye uçacak yolcuların uçaklara cep telefonundan büyük elektronik alet alımının yasaklandığı haberi üzerine THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, ellerine henüz resmi bir bilgi gelmediğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak gelişmeleri takip ettiklerini belirten Üstün, "Uçuşlarımızdaki güvenlik uygulamaları normal olarak devam ediyor. Henüz ABD'den gelen resmi bir bilgi yok" dedi.

ANKARA'DA TOPLANTI YAPILIYOR

Üstün'ün açıklamasına rağmen yasak haberini doğrulayan gelişmeler yaşanıyor. Haberin ardından bugün Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk Hava Yolları, özel güvenlik şirketleri ve havalimanı güvenlik yetkililerini Ankara'da toplantıya çağırdı. Toplantıda, güvenlik konusundaki son gelişmeler ele alınacağı öğrenildi.

SUUDİ ARABİSTAN: YASAK BAŞLADI

Bu yasağa Suudi Arabistan'da Riyad ve Cidde'den ABD'ye yapılacak uçuşlarda uygulanacağı ülkenin milli havayolu Saudia tarafından doğrulandı. Ürdün Havayolları Royal Jordan ise sosyal medya hesabı üzerinden Kuzey Amerika uçuşlarında cep telefonları ve tıbbi cihazlar haricinde diğer elektronik cihazların kabine alınmayacağı bilgisini verdi.

Elektronik eşya yasağının getirildiği söylenen 8 ülkede 10 kentteki havalimanları arasında İstanbul Atatürk Havalimanı da bulunuyor. Diğer havalimanları ise şunlar: Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde (Suudi Arabistan), Doha (Katar), Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas), Kuveyt (Kuveyt), Riyad (Suudi Arabistan) (HABER MERKEZİ)