İsrail TİKA yöneticisini tutukladı, Dışişleri bilgi istedi

TİKA'nın Gazze ofisinde görev yapan bir yönetici İsrail tarafından tutuklandı. Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili olarak İsrail'den bilgi istendiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Güvenlik Servisi'nin (Şin Bet), TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) yöneticisi Mohammed Mortaja'nın Gazze'de tutukladığı açıklandı. Murtaza'nın HAMAS'a destek verdiği gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

Şin Bet'in yaptığı açıklamada, TİKA yöneticisi Mohammed Mortaja'nın HAMAS'a destek olduğu gerekçesiyle Gazze'de tutuklandığı duyuruldu. Mortaja'nın 12 Şubat'ta tutuklandığı fakat resmi açıklama bugün yapıldığı kaydedildi.

Gazze'de yaşayan Mohammed Mortaja, güvenlik servisinin açıklamasına göre "Hamas'ın askeri kanadına terör finansmanı sağladığı" gerekçesiyle tutuklandı.

'TÜRKİYE'YE GELİRKEN TUTUKLANDI'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Mortaja'nın tutuklanmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Mortaja'nın, Türkiye'de düzenlenen bir seminere katılmak için yola çıktığı sırada tutuklandığı aktarıldı.

Mortaja'nın 2012 yılından bu yana TİKA ofisinde görev yaptığını aktaran Hüseyin Müftüoğlu, İsrail'in konuyla ilgili herhangi bir bilgi paylaşmadığını belirtti. Sürecin yakından talip edildiğini vurgulayan Müftüoğlu, İsrail'den bilgi istendiğini açıkladı. Müftüoğlu açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

'FAALİYETLERDEN İSRAİL'İN BİLGİSİ VAR'

"TİKA'nın dünyanın pek çok yerine gerçekleştirdiği yardım projelerinde uluslararası standartların gerektirdiği işbirliği ve şeffaflık ilkelerini hassasiyetle takip ettiği kamuoyu ve ev sahibi makamlarca bilinmektedir. Gazze'ye yönelik yardım faaliyetlerimiz de bu anlayış içinde Filistin makamlarının onayı ve İsrail hükümetinin bilgisi dahilinde yürütülmekte olup, ilgili tarafların güvenliğine aykırı herhangi bir girişime tarafımızdan müsaade edilmesi sözkonusu değildir. Mortaja hakkındaki adli süreç devam etmektedir. Bugün basına yansıtıldığı görülen iddianamedeki unsurların herhangi bir dayanağının olup olmadığı hususu araştırılmaya muhtaçtır."

'İŞGALİN YAŞATTIĞI GÜÇLÜKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN PROJELERİ SÜRDÜRECEĞİZ'

"Bu süreç zarfında, adıgeçenin haklarının layıkıyla muhafazasını teminen, gereken her türlü hukuki destek temin edilmektedir. Adil bir yargılama süreciyle kanıtlanmadığı sürece şahısların masumiyetinin esas alınması hukukun temel bir ilkesidir. TİKA, Türk Milleti adına, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Gazze dahil tüm Filistin halkının 50 yıldır süregiden işgal çerçevesinde yaşadığı güçlüklerin giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik projelerini itina ve özveriyle sürdürecektir." (DHA)