Gülen lobisi yanlış komiteye yapılmış!

Türkiye lehine lobicilik yaptığını kabule den eski ABD ulusal güvenlik danışmanıyla ilgili yeni iddia: Gülen'in iadesi için bu konuda yetkisi olmayan bir komiteye, baştan savma bir sunum yapıldı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de ulusal güvenlik danışmanlığı görevinden kovulduktan sonra Türkiye lehine lobi yaptığını açıklayan, Türkiye'de de 'Fethullah Gülen'i iade etmeliyiz' temalı makalesiyle tanınan Michael Flynn'in lobicilik faaliyetleriyle ilgili yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre, Flynn'in lobi şirketi Gülen'in iadesi için 'yanlış' bir grup yetkiliye 'baştan savma' bir sunum yaptı.

Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyası sürecinde de danışmanlığını yapan Flynn, seçimlerden sonra ulusal güvenlik danışmanlığına getirilmiş ve sahibi olduğu lobicilik şirketini kapatmıştı. Flynn'in 'Gülen'in iade edilmesi gerektiğini' savunan makalesinin seçim günü yayımlanması ise Türkiye'de ses getirmiş, 'Trump yönetimi Barack Obama'dan farklı mı davranacak?' sorusu gündeme gelmişti. Ancak Flynn Rusya'yla yakın teması nedeniyle kovulurken, Adalet Bakanlığı'na önceki hafta yaptığı bildirimde de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na bağlı (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Kamil Ekim Alptekin'in bir şirketi için 535 bin dolar karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğunu açıklamıştı.

Gülen makalesini 535 bin dolar karşılığında mı yazdı?Gülen makalesini 535 bin dolar karşılığında mı yazdı?

İşte şimdi, o lobi faaliyetlerine ilişkin yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. Daily Beast sitesine konuşan bir Kongre kaynağı, Flynn'in şirketi tarafından Gülen'in iadesi için 'yanlış' bir kitleye seslendiğini öne sürdü. Buna göre, Flynn'in şirketi ekim ayında, Temsilciler Meclisi'nin İç Güvenlik Komitesi üyelerine bir sunum yaptı. Sunumda, 'Gülen'in ABD'yi kültürel açıdan istila etmek isteyen aşırılıkçı İslamcı bir din adamı olduğu' ve 'mütetfik Türkiye'ye tehdit oluşturduğu' vurgulanıyordu.

Ancak Daily Beast'e konuşan kaynak, sunumun yapıldığı komite üyelerinin iadeler hiçbir üzerinde hiçbir yetkisi olmadığını söyledi. Kaynak, "Baştan savma, ikna edici olmayan bir sunumdu" dedi. (Dış Haberler)