Uzmanlar: Gerilim Almanya'da 'evet'e yarar

AK Parti iktidarının Avrupa ülkeleriyle yaşadığı 'referandum kampanyası' geriliminin, Almanya'daki Türk seçmenler arasında tepki çektiği belirtiliyor. Sosyolog Dr.Yaşar Aydın, insanların artık 'İnadına evet diyeceğim' veya 'Bunlar Türkiye’nin iyiliğini istemiyor” gibi düşüncelere kapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yaşadığı referandum gerilimi, bu ülkelerde yaşayan Türkiye kökenliler arasındaki 'evet' oylarını artıracağı belirtiliyor. Uzmanlara göre, gerilim nedeniyle insanlar 'rasyonaliteden uzaklaşarak duygusal davranıyor'.

Hamburg Protestan Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Sosyolog Dr.Yaşar Aydın, 'evet' diyecek kesimde bile bazı kuşkuların bulunduğuna fakat Hollanda ve Almanya ile yaşanan gerilimlerin ardından bu kuşkuların yerini tepkiye bıraktığını ifade etti. Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan Aydın, artık insanların 'İnadına evet diyeceğim' veya 'Bunlar Türkiye’nin iyiliğini istemiyor” gibi düşüncelere kapıldığını söyledi.

'EVET'İ GÜÇLENDİRDİ'

Hollanda’nın Türk bakanların ülkeye girişine izin vermemesinin ve Almanya’da Türkiye hükümeti üyelerinin referandum etkinliklerinin iptal edilmesinin "Evet cephesini güçlendirdiğini" belirten Aydın, Avrupa ülkelerinin bu tutumunun 'kararsızları etkileyeceğini ve sandığa gitmeyi düşünmeyenleri silkeleyeceğini' dile getirdi. Aydın, "Gerilim arttıkça insanlar duygusallaşıyor, rasyonel düşünmek yerine duygusal hareket ediliyor" dedi. Aydın'a göre, Hollanda ve Almanya ile yaşanan kriz Türkiye'de hükümetin işine yaradı. Aydın, içeriği tartışmak yerine 'Güçlü Türkiye için Evet' veya 'Diktatörlüğe karşı Hayır' gibi sloganlarla duygusal bir yaklaşımın ön plana çıktığına da işaret ediyor.

'NEYİ OYLUYORUZ?'

Referanduma sunulan anayasa değişikliklerinin 'Türkiye’yi demokratik normlardan uzaklaştıracağı'nı düşündüğünü saklamayan Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu da, hükümet yetkililerinin etkinliklerine ilişkin tartışmaları 'olumsuz' olarak nitelendirdi. Sofuoğlu, 'gereksiz' diye nitelediği tartışmaların anayasa değişikliği konusunun önüne geçmesini eleştirdi. Almanya’da ev ziyaretleri ve çeşitli toplantılarla planlanan değişikliği Türk seçmene anlatmaya çalıştıklarını belirten Sofuoğlu, 'insanların neyi oyluyoruz sorusunu sormaya başladığını' söyledi. Ancak Sofuoğlu, özellikle 'evet kampanyasını yürütenlerin olayı içerikten uzaklaşıp, duygusallaştırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını' savundu. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)