Macaristan'dan AB'ye Türkiye eleştirisi

Macaristan'dan AB'ye, 'Türkiye'ye dürüst davranmama' eleştirisi geldi. Başbakanı Orban, 'Avrupa'nın bir yandan güvenliğini Türkiye'ye emanet edip, diğer yandan yoğun bir biçimde eleştirmesinin hata olduğunu' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sığınmacı karşıtlığı ve anti-demokratik politikaları nedeniyle Avrupa ülkeleri tarafından eleştirilen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Brüksel'i Türkiye konusunda topa tuttu. Orban, "Bir yandan Türkleri eleştirip, diğer yandan sığınmacıların durdurulmasında sadece Türkiye'ye bel bağlamak AB'nin hatasıdır"' dedi.

Devlet radyosunda konuşan Orban, "Güvenliğimizi Türklerin eline teslim edip, aynı zamanda onları taciz etmek, onlara saldırıp, demokratik olmamakla eleştirip sorun yaratmak çok da akıllı bir politika değil" ifadelerini kullandı.

Orban, Sırbistan sınırına ikinci bir dikenli tel hattının çekileceğini de açıkladı. Hattın Mayıs ayı sonuna kadar oluşturulmuş olacağını belirten Orban, 'bu şekilde Türkiye'den gelebilecek yeni sığınmacı dalgalarına karşı korunma sağlanmış olacağını' söyledi. Göçmen karşıtı Orban Avrupa'da 2015 yılında zirve yapan mülteci krizi sırasında Türkiye ve Balkanlar üzerinden gelen mülteci akınına karşı sınırların kapatılması gerektiğini savunan cephenin öncüsüydü.

Macaristan, Eylül 2015'te Sırbistan sınırına tel çekerek ayıran ilk Avrupa ülkesi olmuştu. Geçen yıl mart ayına kadar diğer ülkeler de Macaristan'ı izleyerek sınırlarını kapattı. Ancak tellerin çekilmesinden bu yana Sırbistan'a ulaşan mülteciler Avrupa Birliği ülkelerine devam edemiyor ve bu durum mültecilerin Sırbistan'da birikmesine yol açtı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)