Almanya'dan referanduma 'Nazi' şartı

Federal Hükümet'in referandumda Almanya’dan oy kullanılması için verdiği izin şartlar içeriyor. Türk hükümetinin Almanya’ya hakaretlerinin sürmesi halindeyse Alman Ceza Kanunu ve Viyana Sözleşmesi’nin gereği yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya hükümeti, ülkedeki Türk vatandaşlarının Anayasa referandumunda Almanya'da oy kullanabilmelerine verilen onayı bazı koşullara bağladı. Diplomatların 'fren mekanizması' diye adlandırdığı koşullar, Türkiyeli siyasetçilerin Almanya hakkındaki söylemlerine ve ülkede yapılacak siyasi etkinliklere sınırlar çiziyor.

'5 GÜN KOŞULU'

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Angela Merkel hükümetinin Türkiye’nin sandık talebine onay verdiği notasında şu şartlar yer alıyor:

  • Almanya’daki oylama süresince Alman makamlarıyla yakın işbirliği yapılması,
  • Alman yasalarına uyulması,
  • Türk siyasilerin Almanya’da düzenleyecekleri etkinliklerin en geç beş gün önce, "kim, nerede, ne zaman" gibi ayrıntılı bilgilerle bildirilmesi,
  • Bazı Türk siyasetçilerin Almanya’ya yönelik 'Nazi' benzetmesi gibi suçlamalarına son vermesi.

'NAZİ SUÇLAMASINA SON VERİLMESİ EN ÖNEMLİ KOŞUL'

Deutsche Welle 'Nazi' suçlamasına son verilmesinin en önemli koşul olduğunu, Ankara’ya iletilen notada da koşullara uyulmadığı takdirde iznin gözden geçirilebileceği mesajına yer verildiğini yazdı. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de, Berlin'de gazetecilerin 'Hangi koşullarda izin federal hükümet tarafından iptal edilir?' sorusuna, "Hem Başbakan hem diğer hükümet temsilcileri defaten Nazi benzetmelerine son verilmesi gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

'ALMANYA'YA HAKARETİN CEZASI HAPİS'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer ise Alman Ceza Kanunu’nun 90’ıncı maddesine işaret ederek, 'Almanya’ya hakaret etmenin, aşağılamanın üç yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırılmasının öngörüldüğünü' hatırlattı. Schäfer, "Bu Alman hukuk düzeninin bir normu. Sadece Türk siyasetçileri değil ülkemizdeki herkesten bu norm dâhil, hukukumuza ve kanunlarımıza uymasını gayet tabii ki bekliyoruz" dedi.

'ALMANYA'DA SUÇ KAPSAMINDA'

Humboldt Üniversitesi Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Martin Heger’e göreyse, 'Almanya Nazi devleti' ya da 'Almanya faşist bir devlet' denmesi Alman Ceza Kanunu’nun 90’ıncı maddesinin a fıkrası uyarınca suç kapsamında. Alman hukukçu, Alman Ceza Kanunu’nun Almanya topraklarında herkes için geçerli olduğunu ve yurt dışında Alman vatandaşlığı olanların da buna uyması gerektiğine dikkat çekerek, "Erdoğan bu sözleri Almanya’da dile getirirse o zaman suç işlemiş olur" yorumunu yaptı. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)