Almanya: Türkiye Başbakanı'na artık güvenemeyecek miyiz?

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, gazeteci Deniz Yücel konusunda bizzat Başbakan Yıldırım'ın verdiği sözleri tutmadığını savundu. Gabriel, "Türk Başbakanının sözüne artık güvenemeyeceksek, bu hayal kırıklığı yaratır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türk-Alman gazeteci Deniz Yücel'in tutukluğu konusunda Türkiye'ye bir kez daha tepki gösterdi. Gabriel, Yücel'in Alman diplomatlarla görüştürülmesi konusunda verilen sözlerin tutulmadığını belirterek, "Türk Başbakanının sözüne artık güvenemeyeceksek, bu hayal kırıklığı yaratır" dedi. Yıldırım'ın 4 Mart'ta Alman mevkidaşı Angela Merkel'le telefon görüşmesinde, Alman Dışişleri temsilcilerinin Yücel'i ziyaret edebileceğine yönelik söz verdiği belirtilmişti.

'ERDOĞAN NASIL 'TERÖRİST' DİYEBİLİYOR?'

Der Spiegel dergisine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı, Türkiye'de yargının bağımsızlığı konusunda şüpheleri bulunduğunu da belirterek, "Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iddia ettiği gibi bir hukuk devletiyse o zaman Erdoğan daha yargılama başlamadan Yücel'in terörist ve ajan olduğunu nereden biliyor ve bunu nasıl iddia edebiliyor?" sorusunu yöneltti.

'ÇAVUŞOĞLU DA SÖZ VERDİ'

Die Welt muhabiri Yücel, 27 Şubat'tan bu yana İstanbul Silivri Cezaevi‘nde 'terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. Der Spiegel'in haberine göre Alman Dışişleri Bakanlığı'nın 13 Mart'ta sözlü nota vermesi ve Alman Büyükelçisi'nin bir kaç kez Türk hükümet yetkilileriyle görüşmesine karşın gelişme kaydedilemedi. Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile hafta ortasında bir telefon görüşmesi daha yaptığı ve Çavuşoğlu'nun bu konuda devreye gireceği konusunda söz verdiği belirtiliyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)