Hollanda seçimlerini Başbakan Rutte kazandı

Hollanda'da seçimleri, 33 milletvekili çıkaran Başbakan Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. Irkçı lider Wilders'in partisi PVV ise 20 sandalyeyle ikinci oldu. PVV'yi 19'ar milletvekili ile AB yanlısı Demokratlar 66 (D66) ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) takip etti. Oylarını yüzde 250 artıran Yeşiller sandalye sayısını 4'ten 12'e çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda genel seçimlerini, açıklanan ilk resmi sonuçlara göre 33 milletvekili çıkaran Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) kazandı. VVD seçimden birinci parti çıksa da, 41 milletvekili kazandığı 2012 seçimlerinin gerisinde kaldı. Seçimde en büyük hezimeti, hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) yaşadı. 29 sandalye kaybeden İşçi Partisi'nin milletvekili sayısı 9'da kaldı.

Irkçı lider Wilders'in liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ise 20 sandalyeyle ikinci oldu. PVV'yi 19'ar milletvekili ile AB yanlısı Demokratlar 66 (D66) ve Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) takip etti.

Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) seçimde büyük başarı yakaladı. Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) seçimde büyük başarı yakaladı.

YEŞİLLER'İN BÜYÜK BAŞARISI

Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) ise önemli bir çıkış yakaladı. Parti, güçlü kampanyasıyla 2012’de 4 olan milletvekili sayısını 14'e yükseltmeyi başardı. Sosyalist Parti (SP) de bir kayıpla mecliste 14 sandalye elde etti.

150 sandalyeli parlamentoda hükümet kurmak için 76 oya ihtiyaç var. Bu sonuçlara göre, dört partili bir koalisyon hükümeti kurulması bekleniyor.

Türklerin liderlik ettiği Denk Partisi ise 3 sandalyeyle parlamentoda yerini alacak.

RUTTE'DEN İLK  AÇIKLAMA

Başbakan Rutte, zafer konuşmasında, "Brexit ve ABD seçimleri sonrasında bu gece Hollanda seçmeni yanlış tür popülizme dur dedi." şeklinde konuştu ve Rutte koalisyon çalışmalarına en kısa sürede başlayacağını belirtti.

Hollanda'da Yeşiller sürpriz yapabilirHollanda'da Yeşiller sürpriz yapabilir

Yerel saatle 07.30'da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00'de (TSİ 23.00) sona erdi. Bin 114 aday ve 28 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, 2012 seçimlerindeki 74,6'yı geçerek, yüzde 82 oldu.

hollanda1

Aşırı sağcı lider Wilders ise sonuçların belli olmasının ardından merakla beklenen açıklamasını yaptı. Birinci parti olamadıkları için üzüldüğünü söyleyen Wilders, başbakan Rutte'yi de seçim başarısı için tebrik etti. Partisi PVV'nin oylarını artırmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Wilders, Rutte'nn popülizm açıklamasını eleştirdi ve "Sanki popülistler yarı Nazilermiş gibi konuştu." dedi.

wilders Geert Wilders

FRANSIZ DIŞİŞLERİ BAKANI AŞIRI SAĞA İZİN VERMEDİKLERİ İÇİN SEÇMENİ KUTLADI

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda seçimleri üzerine attığı bir tivit ile Hollandalıları kutlayarak, aşırı sağ lider Wilders'in meydan okumalarına izin vermedikleri için seçmenleri kutladı.

Ayrault bu sonucun "Avrupa'daki aşırı sağın kök salmaması adına çok önemli olduğunu belirtti" ve "daha güçlü bir Avrupa için çalışacaklarını" söyledi.

CAMİLERDE DE OY KULLANILDI

Seçimlerde camilere de sandık kuruldu. Amsterdam'daki camide asılı olan Türkiye bayrağı, Diyanet İşleri Başkanlığı bayrağı ve afişlerin bir seçim görevlisi tarafından indirildi. (DHA)

hollanda-cami