Brezilya'da 'yeni' emeklilik yaşı protesto edildi

Brezilya devlet memurları, kırsal işçiler ve işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Michel Temer'in emeklilik reform planına karşı ülke genelinde bir gösteri düzenlediler. Protestolara yol açan yeni sosyal güvenlik reformu erkeklerde 60, kadınlarda 55 olan emeklilik yaşının herkes için 65 yaşına çıkarılmasını öngörüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya devlet memurları, kırsal işçiler ve işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Michel Temer'in emeklilik reform planına karşı ülke genelinde bir gösteri düzenlediler. Yüzlerce protestocu başkent Brasilia'daki maliye bakanlığını işgal etti.

Temer ve iktidar koalisyonundaki müttefikleri, emeklilik maaşlarını sınırlamak ve emeklilik yaşını arttırmakla kamu maliyetlerini düzenlemek ve ülkeyi yüzyılı aşkın bir süredir en büyük durgunluğundan kurtarmakta kilit önem taşıdığını belirtti. Güçlü sendikalar önerilen reforma karşı, "diş ve tırnaklarıyla" savaşmaya söz verdi.

. .

BAKANLIK BİNASI İŞGAL EDİLDİ

Ülkedeki toplumsal hareketleri düzenleyen Topraksız Tarım İşçileri Hareketi, bin 500'den fazla protestocunun Sao Paulo kentindeki Maliye Bakanlığı binasına girdiğini açıkladı. Yaklaşık beş bin kişinin ise bina dışarısında gösterilere devam ettiği açıklandı.

Maliye Bakanı Henrique Meirelles, ayrıntı vermeden bakanlığın içinde bir miktar zarar geldiğini söyledi. Meirelles Brasilia'daki gazetecilere verdiği demeçte, "Grev yüzünden binanın birkaç katı istila edildi" diye konuştu.

Recife, Belo Horizonte ve Curitiba şehirlerde toplu taşıma çalışanları da greve destek verdi. Rio de Janeiro'da ise öğretmenler ve bankacılar, bazı okullar ve bankalarda iş bıraktılar.

EMEKLİLİK YAŞI HERKES İÇİN 65 OLACAK

Brezilya'nın en büyük şehirlerinde önemli caddelerde öğleden sonra yapılan gösterilerin polisle çatışmalara karşı ihtiyatlı olarak en büyük kalabalıkları çekmesi bekleniyordu. Protestolara yol açan yeni sosyal güvenlik reformu erkeklerde 60, kadınlarda 55 olan emeklilik yaşının herkes için 65 yaşına çıkarılmasını öngörüyor.

Gösteriler, Temer'in yirmi yılda ülkenin en iddialı emeklilik, emek ve vergi reformlarını hayata geçirmeye çalışması ile Brezilyalılar arasındaki derin ideolojik bölünmeyi yansıtıyor. Temer yönetimi ise ülkede emeklilik sisteminin tamamen çökmemesi adına söz konusu reformların gerekli olduğunu savunuyor. Geçtiğimiz hafta Temer yönetimi, emeklilik reformunun geçmesi için Kongre ile müzakere yapmayı kabul etti. (DIŞ HABERLER)