ABD: Rojava Peşmergeleri planda yok

IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı sözcüsü,"Kürtlerin Rakka operasyonuna bir düzeyde katılmalarını bekliyoruz" dedi. Dorrian, Rakka merkezinde Kürtlerin de yaşadığına dikkat çekerek, YPG'nin operasyonun ileri safhalarında da yer alacağının işaretini verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya yönelik operasyonunun ayrıntıları netleşiyor. Koalisyonun Amerikalı sözcüsü Albay John Dorrian, Rakka'yı IŞİD'den temizleyecek gücün kentin demografisini yansıtacağını vurgulayarak, 'Kürtlerin katılımını beklediklerini' ve 'Türkiye'yle henüz anlaşmaya varılmadığını' söyledi. Dorrian, Türkiye destekli Rojava Peşmergeleri'nin şu an için Rakka operasyonunda yer almasının söz konusu olmadığını açıkladı.

'KÜRTLERİN KATILIMINI BEKLİYORUZ'

Bağdat'tan video konferansla bağlandığı Pentagon'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dorrian, "Rakka operasyonuna Kürtlerin katılması bekleniyor mu? Türkiye'nin rolü ne olacak?" sorusunda, "Kürtlerin Rakka operasyonuna bir düzeyde katılmalarını bekliyoruz" yanıtını verdi.

SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!SDG, YPG, ENKS, KDP... Suriye-Irak sözlüğü!

"SDG ve Suriye Arap koalisyonuyla çalışmaya devam ediyoruz" diyen Dorrian, şöyle devam etti: "Rakka'yı şu an tecrit eden güçlerin yaklaşık yüzde 75'i Araplardan oluşuyor. Bu da bölgenin demografisiyle uyumlu. Rakka'da ortak olduğumuz güçle ortaya koymaya çalışacağımız kampanyanın temel prensiplerinden biri de bu olacak. Bölgede Araplar, Kürtler ve Hristiyanlar var. SDG çok etnili, çok mezhepli bir koalisyon."

'RAKKA'DA KÜRTLER DE YAŞIYOR'

Dorrian, toplantının devamında New York Times muhabirinden gelen "Kürtler katılacak demek, YPG katılacak mı demek?" sorusuna önce, "Sanırım bu konuyu, 'Kürtlerin katılmasını bekliyoruz' noktasında bırakmak istiyorum" diye yanıtladı. Muhabirin, "Kürtler şehre girecek mi yoksa rolleri kuşatmayla mı sınırlı olacak?" diye ısrar etmesi üzerine de,  demografi vurgusu yaptı: "Kentte Kürtler var. Rakka'da çok uzun zamandır yaşayan Kürtler var. Kenti kurtaracak gücün, Rakka'nın bugünkü veya tarihsel olarak sahip olduğu nüfus yapısını yansıtmasını bekliyoruz. Dolayısıyla Kürtlerin katılımını öngörüyoruz." 

'TÜRKİYE'YLE HENÜZ ANLAŞMA YOK'

Amerikalı albay, "Türkler endişeli mi? Kaç asker gönderecekler?" sorusuna yanıtındaysa, Ankara'yla görüşmelerin sürdüğünü söylemekle yetindi: "Türkiye konusunda aylardır şunu açıkça söyledik ki, Türkiye'nin bir rol oynamasına açığız. Bu rolün ne olacağı ya da bir rol oynayıp oynamayacağı konusunda henüz bir anlaşmaya varmadık. Fakat Türkiye'yle her gün diplomatik kanallar ve diplomatik yollarla temas halindeyiz. Bu konuda hâlâ karar verilmedi."

'ROJAVA PEŞMERGELERİ GÜNDEMDE DEĞİL'

Dorrian, Türkiye'nin ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin desteklediği Rojava Peşmergeleri'nin operasyona katılmasının şu an için gündemde olmadığını söyledi. Amerikalı sözcü, Anadolu Ajansı muhabirinin "Rojava Peşmergeleri'nin Rakka operasyonuna katılma planı var mı?" sorusuna, "Şu an böyle bir planımız yok. SDG ve Suriye Arap Koalisyonu'yla çalışıyoruz. Eğer IŞİD konusunda herkes aynı sayfada yer alırsa, başkalarıyla da çalışmaya açığız" yanıtını verdi.

'SİVİL YÖNETİM TOPLANTILARINDA ROLÜMÜZ YOK'

AA muhabirinin "Menbic'de geçen hafta kentte bir sivil yönetim kurmak konusunda bir toplantı vardı. Koalisyon olarak sizin bu girişimde rolünüz var mı?" sorusunu da, "Sözünü ettiğiniz toplantılarda hiçbir rolümüz yok" diye yanıtladı. Anadolu Ajansı geçen hafta, PYD'nin Menbic'te sivil yönetim ilan ettiği haberini geçmiş ancak bu konuda herhangi bir taraftan doğrulama gelmemişti.

'MENBİC'TE TÜRKİYE'YE TEHDİT YOK'

Dorrian'ın, toplantının başında Menbic'le ilgili bir soruya "Bölgedeki koalisyon güçleri Menbic bölgesinde IŞİD faaliyeti veya NATO müttefikimiz Türkiye'yi tehdit edecek bir faaliyet gözlemlememiştir" yanıtı da dikkat çekti. (Dış Haberler)