Yeni gaz yataklarının keşfi Kıbrıs'ı heyecanlandırıyor

Kıbrıs Cumhuriyet’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) bulunan gaz yatakları yönetimi heyecanlandırıyor. Türkiye de kendi araştırmalarını yakında başlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın açıklarındaki enerji yatakları ve onlara dönük araştırmalar yeni gelişmelere gebe. Yabancı uzmanlara göre yakın zamanda Kıbrıs’tan “heyecan verici” haberler dünya gündemine yansıyabilir.

Kıbrıs’ın açıklarında araştırmalar yürüten ENI Şirketi temsilcilerine göre Kıbrıs Cumhuriyet’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) dahilinde yakın zamanda Mısır’da keşfedilen “Zohr” gibi zengin bir doğalgaz yatağı  bulunabilir.

Rum basınına yansıyan son bilgilere göre, “4. Doğu Akdeniz Gaz Konferası”nda konuşan ENI Araştırma Alanı Baş Yetkilisi Luca Bertelli, “Bölgede bir Zohr’un daha bulunduğuna inanıyoruz” sözlerini kullandı. Zohr’a benzer yatakların, Doğu Akdeniz’in dinamiğine daha fazla rezervin eklenmesinde önemi roller oynayabileceği değerlendirmesinde bulunan Bertelli, Kıbrıs sularında, 2015 yılında Mısır’da keşfedilen Zohr’a benzer daha fazla yatağın var olduğunun düşünüldüğünü de sözlerine ekledi. Ayrıca Doğu Akdeniz bölgesinde gerek Mısır gerek İsrail gerekse Lübnan’da keşfedilmemiş alanların bulunduğuna işaret eden Bertelli, Doğu Akdeniz’in öneminin, toplamda 75 tcf doğalgaza sahip Mısır’ın Zohr’u, İsrail’in Tamar ve Leviathan’i, Kıbrıs’ın da “Afrodit”i gibi keşiflerin boyutundan kaynaklandığını ifade etti.

Doğu Akdeniz’in olası enerji kavşağı olarak avantajına da değinen Bertelli, daha birçok avantajların bulunduğundan söz ederken Mısır’daki doğalgaz sıvılaştırma altyapıları, Arap boru hattı, Avrupa ve Türkiye gibi doğalgazla ilgili pazarlarla komşu olunmasına işaret etti. Bertelli, öncelik, Mısır gibi yerel pazarların memnun edilmesi olsa da bölgedeki büyük doğalgaz keşiflerinin, büyük yatırımlar ve çeşitli ülkelerin rızasıyla yeni altyapılar gerektirecek ihracat olanakları da içerdiğinden söz etti.

Yeni toplu keşifler olması durumunda Kıbrıs’ta doğalgaz sıvılaştırma terminali yapılması ihtimaline de değinen Bertelli, Zohr ile benzer morfolojideki yatakların önemine dikkat çekti. Bertelli, ENI’nin 11’inci parselin yüzce 50’sinin haklarını almasına da değinerek, 11’inci parselin, Zohr yatağının bulunduğu Shorouk parselinin tam karşısında bulunduğuna işaret etti. Bertelli ayrıca ENI’nin, Kıbrıs ile imzaların atılmasında bir gecikme olmazsa yıl bitmeden yeni bir sondaj yapabileceğini belirtti.

TÜRKİYE KENDİ ARAŞTIRMALARINI BAŞLATIYOR

Kıbrıs’ın kamuoyunu heyecanlandıran yeni açıklamalar Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ile eş zamanlı olarak gündeme geliyor.

Geçtiğimiz günlerde basına demeç veren Albayrak yakın zamanda Türkiye’nin Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de, derinliğe haiz sularda sondajlara ve sismik araştırmalara başlayacağı bilgisini vermişti.

Türkiye’nin yeni araştırmalarının önümüzdeki haftalarda gündeme gelmesi beklenirken, Rum tarafı Ankara’nın yeni mesajlarını yakından takip ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Kıbrıs’ın karasularına gemilerini göndermesiyle beraber Rum tarafı müzakereleri kesme kararı almıştı.