Hollanda'da Yeşiller sürpriz yapabilir

Hollanda seçimlerinde en az dört partili bir koalisyon bekleniyor. Seçimlerde Yeşiller'in sürpriz bir çıkış yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Hollanda'da yapılan genel seçimler için oy verme işlemi bugün başladı. Ülkede 13 milyon seçmen akşam 21.00'a kadar oy kullanabilecek. Hollanda ve Fransa seçimleri Avrupa kıtasındaki genel AB karşıtı dalganın test edildiği seçimler olacak. Aşırı sağcı, milliyetçi Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders'ın bir seçim zaferi kazanması beklenmiyor. Eğer tahminler tutmaz ve Wilders seçimleri kazanırsa bunun hem Hollanda'da hem de kıtada büyük bir şok dalgası yaratacağı öngörülüyor. Seçimlerde Yeşiller Partisi'nin sürpriz bir oy yükselişi elde etmesi bekleniyor.

RUTTE: 'WILDERS'LA KOALİSYON YAPMAM'

Son kamuoyu yoklamalarında   Mark Rutte liderliğindeki merkez sağ Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) Wilders'ın Özgürlükler Partisi'nden 3 puan önde gözüküyor.  Hollanda, genellikle koalisyon hükümetleri ve haftalar süren koalisyon pazarlıklarıyla ünlü bir ülke. Ülkede 15 tane siyasi parti olduğu için hiç bir parti yüzde 20'lik bir oy dilimini bile yakalayamıyor. Mevcut başbakan Mark  Rutte sosyal demokrat İşçi Partisi'yle koalisyon yapmış durumda.  Rutte, beraber çıktıkları televizyon tartışma programında, hiç bir şekilde Wilders'la koalisyon yapmayacağını da vurguladı.

YEŞİLLERİN LİDERİ TRUDEAU'YLA KIYASLANIYOR

Son anketlere göre altı parti, iki haneli oy oranlarına ulaşıyor. Bir koalisyon hükümetinin kurulması için bunlardan en az dördünün işbirliği yapması gerekiyor. Kamuoyu yoklamalarına göre  liberaller ile koalisyonun muhtemel adayları olarak Merkez Partisi D 66, Hıristiyan Demokratlar, Sosyalistler ve Yeşiller sıralanıyor.

Bu seçimin en büyük başarı hikayelerinden birinin de Yeşillerin yükselişi olacağı düşünülüyor. Yeşillerin yeni genel başkanı Jesse Klaver, yüzde 3 seviyelerinde devraldığı partisinin oylarını yüzde 11’lere yükseltmeyi başardı. Klaver, daha şimdiden Kanada'nın sevilen başbakanı Justin Trudeau ile kıyaslanıyor. Fas ve Endonezya kökenli Klaver, umut ve hoşgörü içerikli söylemleriyle özellikle genç seçmenlerin gönlünü şimdiden fethetmeyi başarmış görünüyor.

Wilders'in hemşerileri ne diyor?Wilders'in hemşerileri ne diyor?

Hollanda'da Yeşiller sürpriz yapabilirHollanda'da Yeşiller sürpriz yapabilir

Yıldırım: Hollanda özür dilediYıldırım: Hollanda özür diledi

Hollanda: Çavuşoğlu tehdit etti, Kaya haber vermediHollanda: Çavuşoğlu tehdit etti, Kaya haber vermedi