Erdoğan'a çağrı: Tangoda hamle sizde

New York Times, Türkiye-Hollanda krizini başyazısına taşıdı. Hollanda Başbakanı Rutte'nin "Durumu yatıştırmaya çalışacağız. Fakat tango iki kişiyle yapılır" sözlerini hatırlatan gazete, "Sayın Erdoğan, hamle sırası sizde" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle Hollanda arasındaki kriz Amerikan basınının da gündeminde. Başyazılarından birini bu gerilime ayıran New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a itidal çağrısı yaptı. Erdoğan'ın gerilimi 'referandumda milliyetçi kesimden oy almak için kullandığını' savunan NYT, gerilimin Avrupa'da aşırı sağcıların yükselişine yol açma tehlikesine dikkat çekti.

NYT, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin "Durumu yatıştırmaya çalışacağız. Fakat tabii ki tango iki kişiyle yapılır" sözlerini hatırlatarak, "Sayın Erdoğan, hamle sırası sizde" çağrısı yaptı.

'OTOKRATİK YETKİLER İÇİN OY KAYGISI"

'Türkiye'nin Avrupa'yla çirkin ağız dalaşı' başlıklı başyazının tercümesi şöyle:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ülkesinin NATO müttefikleri Almanya ve Hollanda'ya karşı çirkin bir sözlü savaş başlattı. Sebep açık: Erdoğan, Avrupa'yla bir kavga çıkarmanın, zaten sahip olduğu hatırı sayılır derecedeki otokratik yetkileri genişletmeyi öngören anayasa referandumunda milliyetçi seçmenlerden alacağı oyları artırmasını umuyor.

Alman hükümetinin güvenliklerini garanti edemeyeceğini söylemesinin ardından iki Türk bakanın Erdoğan yanlısı kampanya etkinliklerini iptal etmek zorunda kalması üzerine, Erdoğan 5 Mart'ta Almanya'yı 'Nazi uygulamalarıyla' suçladı. Şimdi, Hollandalı yetkililerin Erdoğan yanlısı bir miting için Türkiye dışişleri bakanının uçağını engellemesi ve aile bakanının kampanya yapmasını engellemek için ülkeden çıkarmasının ardından, Erdoğan öfkesini Hollanda'ya yöneltti, Hollandalılara 'Nazi kalıntıları' dedi. Erdoğan ardından Hollanda'nın Türkiye dışişleri bakanına yönelik 'utanmazca' tavrının 'bedelini ödeyeceği' konusunda uyarıda bulundu. Türkiye Hollanda büyükelçisinden de Ankara'ya dönmemesini istedi.

'KAVGACI TAKTİK ÖÜSLÜMAN KARŞITLARINA YARAYABİLİR'

Erdoğan'ın kavgacı taktikleri, bugün sandık başına giden Hollanda'daki göçmen ve Müslüman karşıtı adaylara yarayabilir. Aynısı, nisan ve mayısta sandığa gidecek Fransa'sa ve eylülde genel seçimlerin düzenleneceği Almanya'da da yaşanabilir. Hollanda'daki aşırı sağcı aday Geert Wilders pazartesi günü Türkiye'nin Hollanda elçisinin sınırdışı edilmesi çağrısı yaptı ve cumartesi günü düzenlenen eylemde Türkiye bayrağı sallayan kişileri de 'Hollandalı değil, Türk olduklarını göstermekle' suçladı. Bu yaklaşım, Avrupa'nın uzun zamandır temsil ettiği açık topluma aykırı.

'TANGO İKİ KİŞİYLE YAPILIR'

Almanya'da Türkiye kökenli 3 milyon, Hollanda'da 400 bin kişi yaşıyor. Avrupa Birliği Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı ve Türkiye'nin kendisinin de, güçlü, birleşik bir NATO'ya ihtiyacı var. Avrupa Birliği pazartesi günü bir açıklama yayımlayarak, "Daha fazla gerilimden kaçınılması ve durumun yatıştırılması için yöntemler bulunması şart" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 'bütün müttefiklerin karşılıklı saygı göstermesini, sakin kalmasını ve ölçülü bir yaklaşım benimsemesini' istedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte zeytin dalı uzatarak, "Durumu yatıştırmaya çalışacağız. Fakat tabii ki tango iki kişiyle yapılır" dedi. Sayın Erdoğan, hamle sırası sizde."

BAŞYAZININ TAM METNİ