Wilders: Erdoğan Hollanda'yı rehin aldı

Hollanda'da genel seçim öncesi liderlerin son televizyon tartışmasında gündem, Türkiye'yle krizdi. Aşırı sağcı Wilders Başbakan Rutte'ye yüklendi; Rutte "Ülke koltuktan tweet atarak yönetilmez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda, Türkiye'yle yaşanan diplomatik krizin gölgesinde yarın sandık başına gidiyor. Seçim öncesinde, Başbakan Mark Rutte ile Müslüman karşıtlığıyla tanınan, anketlerde de giderek yükselen aşırı sağcı Geert Wilders kozlarını televizyon tartışmasında paylaştı. Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi'nde, geniş güvenlik önlemleri altında yapılan tartışmaya, Ankara-Lahey hattındaki kriz damga vurdu.

WILDERS: HAKARETLERİ KABUL ETTİNİZ

Wilders Rutte'yi krizde yumuşak davranmakla suçlayarak, "Türkiye Büyükelçisi'ni derhal sınırdışı etmeliydiniz. Bunu yapmamak, hakaretleri ve polisimizin de hakarete uğramasını kabul etmek anlamına gelir" iddiasında bulundu. Wilders Rutte'ye, "Erdoğan tarafından rehin alınıyorsunuz. Hollanda sınırlarını kapatın" diye seslendi.

RUTTE: KOLTUKTAN TWEET ATARAK ÜLKE YÖNETİLMEZ

'Hollanda'nın dünyadaki popülizm dalgasına kapılmasını engellemek istediğini' söylemiş olan Rutte ise bu sözlere karşı çıktı. Hollanda Başbakanı, "Bu tamamen yapay bir çözüm. Siz Hollanda'yı Avrupa'dan çıkarmak istiyorsunuz. Koltuktan tweet atmakla ülkeyi yönetmek arasındaki fark bu" çıkışını yaptı. Rutte'nin bu sözleri salonda alkış aldı.

'POPÜLİZME KARŞI KOYUN' ÇAĞRISI

Yarın sandık başına gidecek olan Hollanda'da son anketlere göre, Wilders'in oyları Türkiye'yle kriz nedeniyle yükselmiş durumda. Rutte ise Hollandalıları, 'dünya çapında yükselen popülizm dalgasına' karşı uyararak oy istiyor. Hollanda Başbakanı dün, "Brexit ve Donald Trump'ta gördüğümüz gibi, Hollanda'da da bir gece önce mümkün olmayan şeylerin gerçekleştiğini görmemek için sandığa gidin" çağrısı yaptı. (Dış Haberler)