Rus Kilisesi: Lenin'in mezarı Kızıl Meydan'dan kaldırılsın

Rus Yurt Dışı Ortodoks Kilisesi'nden yapılan açıklamada Lenin'in heykellerinin ve Kızıl Meydan'daki mezarının kaldırılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus Ortodoks Kilisesi'nin kolu olan Rus Yurt Dışı Ortodoks Kilisesi, Sovyet Devrimi'nin lideri Vladimir Lenin'in Kızıl Meydan'daki mezarının kaldırılmasını istedi. Ayrıca Rusya'daki Lenin heykellerinin de sökülmesi çağrısı yapıldı.

Rus Yurtdışı Ortodoks Kilisesi Ruhani Kurulu'nun 1917 devrimlerinin yüzüncü yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, "Rus halkının Tanrı ile barışmasının yollarından biri, Kızıl Meydan'ın 20'nci yüzyılın en büyük baskıcısı ve zalimi olan kişinin kemiklerinden temizlenmesi ve onun şerefine dikilen anıtların kaldırılması olabilir. Aynı şekilde, onun adını taşıyan ve tarihsel adlarından mahrum kalmış olan şehirlerden ve caddelerden onun isminin kaldırılması gerekir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Rusya'nın yüz yıl önceki "baş döndürücü gelişiminin Batılı ülkeler tarafından organize edilip desteklenen devrimle durdurulduğu" öne sürüldü.

KİLİSELER 2007'DE BİRLEŞTİ

Rus Yurtdışı Ortodoks Kilisesi, Sovyet Devrimi'nin ve Rus İç Savaşı'nın ardından Rusya'dan kaçan rahipler tarafından kurulmuştu. Rusya'da kalan rahiplerin Sovyet iktidarının baskısına boyun eğdiğini ileri süren yurt dışındaki Rus Ortodoks rahipler, kendi kilise teşkilatlarını, Rusya'daki kilise teşkilatından ayırmıştı.

Rusya'daki ve yurt dışındaki kiliseler, 2007 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabasıyla birleşme kararı aldı. Fakat, iki kilise teşkilatı hala kendi iç yönetimlerinde bağımsız yapılarını koruyor. (DHA)

Etiketler rusya lenin