Çipras: Korkmuyorum

Başbakan Aleksis Çipras erken seçim olasılığına kapıyı kapatmadı. Çipras erken seçimlerin Yunanistan’ın içinde bulunduğu krizlere çare olamayacağını savunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR ATİNA -  Yunanistan basınına verdiği yeni bir mülakatta Başbakan Aleksis Çipras erken seçim olasılığına kapıyı kapatmıyor. Kreditörlerle yürütülen çetin müzakerelerin ülke gündemini işgal etmeye devam ettiği bir süreçte, Çipras her olasılığa hazır bir konumda olduğu mesajını veriyor.

İ Efimerida ton Suntakton gazetesine mülakat veren Çipras Yunanistan’daki erken seçim olasılığı ile ilgili önemli bir mesaj veriyor. Çipras şunları vurguluyor: “Seçimlerin ve halkın seçiminin beni korkutmadığını çok iyi biliyorsunuz. Hükümetim yerel güç odaklarından ve yabancı koruyuculardan destek almadı. Sadece halktan güç aldı”.

Açıklamasının devamında, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi hitaben Çipras şu mesajı gönderiyor: “Bugünkü koşullar altında seçimlerin önemi var mı? Zorunluluk sebebiyle bu talebi gündeme getiren Yeni Demokrasi’nin bile erken seçimden kastının ne olduğunu bilemiyorum. Masaya alternatif, azami bir şekilde de olsa Yunanistan halkının yararına olan, bir öneri getirebildiği takdirde böyle bir talepte bulunması anlamlı olabilirdi. En azından daha iyi bir öneri için vaatte bulunabilirdi”.

Açıklamasının devamında Çipras erken seçimlerin Yunanistan’ın yıllardan beri içerisinde bulunduğu krizden çıkış sağlamayacağı mesajını veriyor. Ayrıca, son iki seçimde halkın Syriza’ya iki kez iktidara gelme şansını tanıdığını hatırlatıyor.

MUHALEFET ERKEN SEÇİMDE ISRARCI

Çipras’ın son mesajı muhalefet kulvarlarında olası erken seçimlere bir hazırlık adımı olarak ele alınıyor. An itibariyle, erken seçim fikrine soğuk yaklaşsa da, Başbakan Çipras ilk kez erken seçimlerden korkmadığı mesajını ülkesini veriyor. Muhalefet açısından bu oldukça önemli bir gelişme.

AB ve İMF ile süren borç anlaşmasının seyrine göre Yunanistan’da erken seçim sürecinin önümüzdeki aylarda, büyük olasılıkla Nisan ortalarındaki Paskalya’dan sonra, komşu ülkenin gündemine geleceği Atina’da an itibariyle gerek hükümetin gerekse de muhalefetin yoğunlaştığı bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Demokrasi lideri Kiriakos Mitsotakis erken seçimleri ülkesi açısından kaçınılmaz bir gerçeklik olarak görürken, bu fikri muhalefetin diğer çevreleri ve partileri de destekliyor.