Çipras'tan AB'ye Türkiye mesajı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB liderlerinden Türkiye'ye karşı dayanışma çağrısı yaptı. Çipras ayrıca Dublin Anlaşması'nın da gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR ATİNA -  Türk-Yunan ilişkilerinde son dönemde hakim olan gergin atmosferin gölgesinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Avrupa Birliği’ne önemli bir mesaj gönderiyor. AB’nin liderler zirvesinde konuşan Çipras son dönemde Ege’de ve Türk-Yunan ilişkilerinde gözlemlenen Türkiye’nin “hücumlarına” dikkat çekiyor.

Türkiye’nin “saldırgan” politikasının sadece Yunanistan için AB ve bölge için sorun teşkil ettiği mesajını veren Çipras, Türk-Yunan ilişkilerinde AB ülkelerinden daha yoğun bir işbirliği ve dayanışma talep ediyor.

Son dönemde Türk-Yunan ilişkilerinde gözlemlenen gerginlik ile ilgili konuşan Çipras  Türkiye’nin artan saldırgan politikaları bu ülkeye karşı olan güveni zedelediğinin altını çizerek  Yunanistan'ın  egemenlik haklarını korumaya devam edeceğini aynı zamanda komşusu olan ülkeyle ile diyaloğa önem vereceğini söylüyor.

'DAHA ADİL BİR MÜLTECİ STRATEJİSİ GELİŞTİRİLMELİ'

Konuşması çerçevesinde Çipras mülteci meselesine atıfta bulundu. AB ile Türkiye tarafından imzalanan geri kabul anlaşmasının yürürlükte kalması gerektiğini vurgulayan Çipras AB’nin Batı Balkanlarda genişleme politikasından yana tavır koydu. Bu bağlamda, gerek mülteci meselesinde gerekse de diğer konularda Yunanistan diğer Balkan ülkelerinden uluslararası hukuku gözetmelerini talep ediyor.

Çipras ayrıca, halen yürürlüğe girmemiş olan Avrupa İltica Destek Ofisi’nin birlik için bir gereklilik olduğu mesajını verdi. Çipras’a göre Dublin Anlaşması gözden geçirilmeli ve daha adil bir mülteci stratejisi devreye girmeli. Bu şekilde Yunanistan gibi sınır ülkelerinin ağırlığı hafifletilmiş olacak.Yunanistan Başbakanı son olarak Avrupa Birliği açısından ekonomik ve sosyal gelişim eksenli politikaların önemine işaret etti.

AB’ye önemli mesajlar gönderen Çipras geçtiğimiz saatlerde Kıbrıs’ın Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.

İkili Kıbrıs Müzakerelerindeki son gelişmeleri gözden geçirme fırsatı buldu. Ayrıca bu görüşmede Çipras Rum tarafına Türk-Yunan ilişkilerindeki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Son olarak Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Yunanistan-Kıbrıs-İsrail hattındaki ilişkilerine ağırlık verilmesi  kararı alındı.