Mülteciler Yunanistan’da işkence ile karşı karşıya

Yunanistan'da yayın yapan Efimerida ton Sintakton gazeteci mültecilere yönelik polis şiddetini sayfalarına taşıdı. Haberde, çok sayıda polis merkezinde mültecilere şiddet uygulandığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan günlük yayınlanan ve iktidardaki Syriza’ya yakın çizgisi ile öne çıkan Efimerida ton Sintakton gazetesi bugünkü sayısında, ülkede çok fazla gündeme gelmeyen bir konuyu ele aldı. Gazetenin ilgili haberine göre, Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecileri, AB topraklarına ayak basar basmaz "polis ve devlet terörü" karşılıyor.

Efimerida ton Sintakton gazetesinin ulaştığı bilgilere göre, Yunanistan adalarındaki olumsuz koşullar ve çeşitli nedenlerden dolayı intiharı seçen ve girişimlerinde başarısız olan 18 yaşından küçük bireylere karakollarda işkence uygulanıyor.

Haberdeki bilgileri uluslararası Advocates Abroad kuruluşu teyit ediyor. Örgütün verilerine göre, geçtiğimiz günlerde intihara yeltenen bir çocuk, ilk müdahaleden sonra götürüldüğü polis merkezinde günlerce bir sandalyeye, eli kelepçeli bir şekilde oturtuldu. Olay, Vathi Merkezinde yaşandı. İlk belirtiler çocuğun günlerce sert müdahaleye tabi tutulduğunu gösteriyor.

İŞKENCE YAYILIYOR

Olayı araştıran Advocates Abroad kuruluşu kamuoyu ile işkencenin kanıtı olan fotoğraflar paylaştı. Örgütün temsilcisi Jennifer Hooligan, 6 Şubat’ta polis merkezini ziyareti esnasında çocuğu bitkin bir halde bulduğunu belirtiyor. Hooligan şunları söyledi: “Çok kötü bir halde olduğu ortadaydı. Ayağı titriyordu. Bir an gülümserken diğer an heyecan içerisindeydi.”

Hooligan’a göre, çocuk 3 gün boyunca bu halde polis merkezinde tutuldu ve şiddet gördü. Örgütün olayla ilgilenmesinin ardından çocuk serbest bırakıldı.

Yunanistan basınının gündemine gelmeyen bu gelişmeyi haberleştiren Efimerida ton Sintakton, Vathi’deki olayın ilk olmadığını aktardı. Gazeteye göre, birçok polis merkezinden şiddet ve işkence haberleri geliyor. (DUVAR)