'Türkler Almanya'da ajanlık faaliyeti yapıyor'

Almanya istihbarat teşkilatı BfV Türklerin ajanlık faaliyeti yürüttüğünü iddia ediyor. Dışişleri bakanlığı 'iç kavgalarınızı bize taşımayın diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de 16 Nisanda yapılacak başkanlık referandum öncesi faaliyetler yüzünden Almanya'daki Türk toplumu içindeki tansiyonun yükseldiği dönemde Berlin, Türkiye'nin Almanya 'daki istihbari faaliyetlerinde artış yaşandığını söyleyen bir çıkış yaptı.

Almanya'nın istihbarat kurumu BfV Türkiye'de yapılacak referandum öncesi Türk toplumunda yaşanan ihtilafların Almanya'ya da yansıdığına dikkat çekti. Aynı dönemde 15 Temmuz darbe girişiminden sonra düşüşe geçmeye başlayan Türk Alman ilişkileri bu ay yaşanan toplantı krizinden sonra iyice dibe vurduğu tespiti  yapılıyor. BfV bu gelişmelerle beraber Türkiye'nin casusluk faaliyetlerinde de artış yaşandığını tespit ediyor. Almanya'da bir federal başsavcı geçtiğimiz günlerde Ankara'dan  gönderilmiş olan bazı imamlar hakkında ajanlık soruşturması açmıştı.

BfV   PKK ve sağcı Türk milliyetçisi gruplar arasındaki gerilimin de tırmanarak sürtüşmelerin saldırgan bir hal alarak iki grup için de tehlike arz edebileceği uyarısını yapıyor. BfV direktörü  Hans-Georg Maassen, Almanya topraklarında Türk ajanlık faaliyetlerine müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.  Almanya Dışişleri Bakanı  Sigmar Gabriel ise mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na Türkiye'nin iç kavgalarını Almanya'ya ihraç etmeme uyarısı yaptı.

(Reuters)