Kıbrıslı Rumlardan İsrail'e çağrı: Yeni bir çağ açabiliriz

Kudüs’te konuşan Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Fotis Fotiou, İsrail’e sıcak mesajlar gönderdi: “Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının keşfi sorunlu bu bölgede yeni bir çağ yaratan işbirliği ve istikrar için katalizör olarak hizmet edecek”.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan Doğu Akdeniz’in 2'nci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın izlediği yolu takip etmesi gerektiği görüşünü dillendiriyor. Atina ve Lefkoşa’ya göre İsrail-Kıbrıs-Yunanistan hattında, enerji eksenli başlayan yakın işbirliği yakın zamanda derinlikli yeni bir işbirliği sahasına ve birliğe dönüşebilir.

MÜSTEŞAR KUDÜS'TE KONUŞTU

“İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kömür ve çelik Avrupa için ne ise Doğu Akdeniz'deki ülkeler için de doğal gaz öyle olabilir. Tabii üçlü enerji projeleri, Avrupa'ya EAST-MED boru hattının, ayrıca Euro Asya boru hattının ülkelerimiz için stratejik önemi var.” Bu sözler Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Fotis Fotiou’ya ait.

Kudüs’te konuşan müsteşar bölge ülkelerine ve özellikle İsrail’e sıcak mesajlar gönderdi. Fotiu’ya göre “Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının keşfi sorunlu bu bölgede yeni bir çağ yaratan işbirliği ve istikrar için katalizör olarak hizmet edecek”.

AB İLE İSRAİL ARASINDA KÖPRÜ

Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan'ın bölgede tek güvenilir ve demokratik yakın aktörler olmaya devam ettiğini vurgulayan Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs'ın İsrail'le ortaklığının hiç kimseye karşı olmadığını, kendi ortak jeostratejik bölgesini paylaşan herkese açık olduğunu belirtiyor. Bu şekilde Ankara’ya önemli bir mesaj gönderen Lefkoşa, ayrıca, Kıbrıs'ın, Avrupa Birliği ve İsrail arasında sağlam bir köprü olmayan çalışan bir aktör olduğu vurgusunda bulunuyor.

Kıbrıs Rum tarafı, Doğu Akdeniz ile ilgili öngördüğü yeni işbirliği çerçevesi dahilinde Kıbrıs sorununun çözümünün ehemmiyetine de işaret ediyor. Fotiu bu konuda şunları belirtiyor: “Cumhurbaşkanı Anastasiades’in vizyonu, bölgede barışın, birlikte yaşamanın, kültürel ve dini çeşitliliğin bir sembolü olmaya hizmet edecek yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'tır. Tabii Türkiye'nin bu anlamda katkısı başarı için esas anahtardır.”

DOĞALGAZ REZERVLERİ

Lefkoşa’nın yeni mesajlarının zamanlaması Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da uzmanlar açısından oldukça önemli olarak ele alınıyor. Bu mesajlar Kıbrıs’ın adanın batısındaki ve güneyindeki doğalgaz rezervleri ile ilgili yeni inisiyatifler aldığı bir dönemde gündeme geliyor.

Rum tarafının yeni adımları önümüzdeki haftalarda Doğu Akdeniz gündemini değişterecek mahiyete bürünebilir. Bu bağlamda, Lefkoşa Washington ve bölge başkentleri ile olan dirsek temaslarını yoğunlaştırmış durumda.