Polonyalı AB başkanını Polonya vurdu

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un görevinin uzatılmasını, 27 ülke desteklerken, ülkesi Polonya başka bir aday gösterdi. Tusk'un tekrar atanıp atanmayacağı 9 Mart'ta belli olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'un görev süresi Mayıs'ta doluyor. AB ülkeleri Tusk'un görev süresinin uzatılmasını isterken, ülkesi Polonya yeni bir aday gösterdi.

Hürriyet gazetesinden Güven Özalp'in haberine göre, AB’nin 27 üyesi Donald Tusk’un görevine bir dönem daha devam etmesini istedi. Buna karşı çıkan Polonya ise, bu görev için yeni bir aday gösterdi.

Polonya'nın bu kararının ardında ise 2010'da yaşanan uçak kazası yatıyor. İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi’nin lideri Jaroslaw Kaczynski, uçak kazasında yaşamını yitiren ikiz kardeşi eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ölümünden dönemin Polonya Başkanı Tusk’u sorumlu tutuyor.

Polonya ve Rusya’nın yaptığı ortak soruşturma sonucunda kazanın pilot hatası nedeniyle yaşandığı belirlenirken, Kaczynski kazada Rusya'nın parmağı olduğunu ima ediyordu.

KARAR AP'DE TARTIŞMA YARATTI

Polonya, Tusk’un yerine Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Polonyalı üyelerinden Jacek Saryusz-Wolski’yi resmen aday gösterdi. Bu karar AP'de tartışmalara neden oldu.

AB ülkeleri Tusk’a destek veren, AP’nin en büyük siyasi grubu Avrupa Halk Partisi (EPP), Saryusz-Wolski’nin grup başkan yardımcılığını ve üyeliğini ‘sadakatsizlik’ gerekçesiyle iptal etti.

Tusk’un yeniden atanıp atanmayacağı 9 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB Zirvesi’nde belli olacak. Kurallar gereği Tusk’un yeniden seçilebilmesi için oybirliği tercih edilen yöntem olarak öne çıkıyor. Ancak çoğunluğa dayalı oylama da devreye sokulabilecek opsiyonlar arasında yer alıyor.