Musul'da idari binalar IŞİD'in elinden alındı

Musul'da Irak ordusu, kentin batı yakasında bulunan merkez bankası gibi idari binaların olduğu bölgede kontrolü sağladı. Kent, 2014 yılından bu yana IŞİD'in elinde bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın kuzeyindeki Musul'da ordu güçleri kent merkezindeki idari binaları IŞİD'in elinden aldı. Ordu yetkililerinin açıklamalarına göre Irak merkez bankasının Musul şubesi ve hükümet binası gibi yerleşimlerin olduğu bölge kontrol altına alındı.

Musul'da kimyasal saldırıMusul'da kimyasal saldırı

Irak ordusu, geçtiğimiz ay kentin batı yakasını ele geçirmeye yönelik operasyon kapsamında kent merkezindeki bir çok idari binayı ele geçirdi. Irak ordu yetkililerinin Reuters'a yaptıkları açıklamada IŞİD'in mahkeme olarak kullandığı bir binanın da ele geçirilen bölgeler arasında olduğu yer aldı. Mahkemenin IŞİD'in insanları yüksek binalardan atma, infaz ve taşlama gibi cezaların kararını verdiği yer olduğu belirtildi.

Musul'da IŞİD'den kaçışın kareleriMusul'da IŞİD'den kaçışın kareleri

BİNLERCE SİVİL EVLERİNİ TERK ETTİ

Irak'ın Bağdat'tan sonra en büyük kenti olan Musul, 2014 yazından itibaren IŞİD'in kontrolü altında. Irak ordusunun Ekim ayında başlattığı operasyonda önce kentin doğu yakası IŞİD'in elinden alındı. Geçtiğimiz ay içerisinde de kentin batı yakası operasyonu başlatıldı. Kent içinde çatışmaların şiddetlenmesiyle binlerce sivil Irak ordusunun kontrol ettiği bölgelere kaçtı.

TÜRKİYE KONSOLOSLUĞU DA IRAK ORDUSUNDA

Teyyaran mahallesinde bulunan Türkiye'nin Musul başkonsolosluğu olarak kullandığı binanın IŞİD'in elinden alındığı açıklandı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi kanalı Rudaw'ın haberine göre Dur Al-Dhubat caddesindeki konsolosluk binasının bulunduğu bölge bugün itibariyle Irak ordusunun kontrolüne geçti. (DIŞ HABERLER)

IŞİD Türkiye elçiliğini nasıl almıştı?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul kentini Irak ordusunun elinden aldı. 11 Haziran günü kentte artan çatışmaların ardından içinde özel harekat polislerinin de bulunduğu Türkiye elçiliği IŞİD militanları tarafından basıldı. Konsoloslukta bulunan Başkonsolos Öztürk Yılmaz da dahil 46 Türkiye vatandaşı üç Iraklı çalışan rehin alındı.

Öztürk Yılmaz ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Öztürk Yılmaz ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu 20 Eylül'de rehin alınan konsolosluk çalışanlarının Türkiye sınırlarına geçiş yaptığını açıkladı. Davutoğlu'nun açıklamalarına göre Suriye üzerinden getirilen rehineleri kurtarmak için Milli İstihbarat Teşkilatı'nın düzenlediği operasyonda IŞİD'e herhangi bir fidye verilmedi. Yılmaz ve ailesini havalimanında dönemin başbakanı Davutoğlu karşıladı. Yılmaz 1 Kasım seçimlerinden CHP'den milletvekili adayı olarak seçimlere girdi, Ardahan milletvekili seçildi.

Etiketler Irak IŞİD Musul