Kürtaj Gemisi Guatemala’da

Guatemala’da bulunan 'Kürtaj Gemisi' abluka altında. Kürtaj Gemisi ekibi, Guatemala hükümetinden kürtajı ceza kanunundan çıkarmasını talep ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda merkezli Women on Waves’in (Dalgalar Üstündeki Kadınlar) kürtaj gemisi Guatemala sularında. Örgüt, yayınladıkları basın bildirisinde, Guatemalalı kadın örgütleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirecekleri kampanyayı duyurdu. Bu kampanya dahilinde kürtaj gemisi Puerto San Jose limanından, istenmeyen gebelikleri olan kadınları gemiye alarak kürtaj hizmeti sunmayı hedefliyor. Guatemalalı kadınlar Women on Waves’in yardım hattına başvurarak randevu alabilecek ve daha sonra ülkeden 120km uzaklıkta uluslararası sularda yasal olarak güvenli kürtaj hizmetine erişebilecek.

5 Harflilier sitesinde yer alan habere göre, Guatemala’da kürtaj yalnızca kadının hayati tehlikesi varsa serbest. Ülkede her yıl yaklaşık 65.000 yasadışı kürtajın gerçekleştiği tahmin ediliyor. Araştırmalar, her yıl yaklaşık 21.600 kadının güvensiz kürtaj koşullarına bağlı komplikasyonlar nedeniyle hastaneye yatırıldığını ve anne ölümlerinin temel sebeplerinden birinin de yine bu koşullar olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl patlak veren Zika krizinden sonra da kürtaja erişim temel bir sorun olarak ortaya çıkmıştı. Daha önce Women on Web tarafından yapılan çalışmalar, Zika krizi sonrası Latin Amerika’daki kadınların kürtaj talebinin neredeyse yüzde 100 oranında arttığını ortaya koymuştu.