Kuzey Kore dört roket birden fırlattı 

Kuzey Kore, Japon Denizi’ne dört adet roket fırlattı. Japonya Başbakanı Abe 'yeni bir tehdit' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore Genel Kurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin Dongchang-ri bölgesinden yerel saatle 07.36’da (TSİ 01.36) 4 adet balistik roket fırlatıldığını açıkladı. Açıklamada, Japon Denizi’ne doğru yaklaşık 1000 kilometre seyir mesafesi kat eden roketlerin türünün değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

ABD: SON DERECE TEHLİKELİ EYLEMLER

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kuzey Kore’nin “yeni bir tür tehdit” teşkil ettiğini iddia etti. Parlamento üyelerine hitap eden Abe, “Fırlatmalar, Güvenlik Konseyi kararlarının aleni ihlalidir; son derece tehlikeli eylemlerdir“ dedi.  Güney Kore’de milli güvenlik kurulunu acilen toplayan Devlet Başkan Vekili Hwang Kyo-ahn ise, toplantının başlangıcında yaptığı açıklamada, THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırma sürecinin bir an önce tamamlanması için hızla hareket edeceklerini ifade etti. ABD ait THAAD sistemi (Yüksek İrtifa Son Aşama Alan Savunması), güçlü radarları nedeniyle Pekin’den şiddetli muhalefet görüyor.

Uzmanlar, Kuzey Kore’nin uydu fırlatmaları için kullandığı Seohae Üssü’nün Dongchang-ri bölgesinde yer aldığına işaret ederek, roketlerin harp başlığı taşıyabilen kıtalararası balistik füze kategorisinde yer alabileceğine dikkat çekiyor.

GÜNEYDE ORTAK TATBİKAT 

ABD ve Güney Kore orduları, geçtiğimiz hafta ay sonuna kadar sürecek olan geniş çaplı ortak tatbikata başlamıştı. Kuzey Kore, yılda bir yapılan düzenli tatbikatlara her yıl tepki gösteriyor. Pyongyang yönetimi, tatbikatları kendisine karşı topyekun savaş provası olarak değerlendiriyor.  Kuzey Kore, Trump’ın Beyaz Saray’a oturmasının ardından ilk roket denemesini 12 Şubat’ta gerçekleştirmişti. ABD’yi ziyaret eden Başbakan Abe’nin Florida’da Başkan Trump ile birlikte bulunduğu sırada Japon Denizi’ne doğru ateşlenen roketin orta ve uzun menzilli Pukguksong-2 olduğu anlaşılmıştı.  Pyongyang yönetimi, Abe ve Trump’ın ortak basın toplantısıyla ortaya koyduğu tepkinin ardından, yeni stratejik silahlar denemeyi sürdüreceğini ilan etmişti.

Etiketler çin füze deniz kore