IŞİD'den mayın tuzağı

IŞİD'in Irak'ta yarattığı toplu mezarlara ayrıca mayınlar yerleştirdiği ortaya çıktı. Rudaw muhabiri Şifa Gerdi'nin bu yüzden öldüğü anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - IŞİD bir yandan Irak'ta  toprak kaybederken bir yandan da bölgede yarattığı büyük toplu mezarların araştırılamaması için bölgeye kara mayınları döşedi. bu mayınların en son kurbanı Rudaw muhabiri Şifa Gerdi oldu.  Şifa Gerdi, Musul'da röportaj yaparken tuzaklanmış bir bombanın patlamasıyla hayatını kaybetmişti.

Rudaw muhabiri Musul'da öldürüldüRudaw muhabiri Musul'da öldürüldü

The Independent'ın haberine göre Patlamanın meydana geldiği keşfa adı verilen doğal çukurun bulunduğu El Atba kasabasında 4 bin kişilik bir toplu mezar olduğu düşünülüyor.  ABD merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (HRW) kuruluşunun saha araştırmacısı Belkıs Wille, vurularak öldürülmüş olan kurbanların yanı sıra bir grup Yezidinin bir otobüse doldurulup uçurumdan itildiğini de anlatıyor.  HRW, çukurların 2015 yılında Mart ve Haziran ayları arasında toprakla üstünün kapatıldığını öngörüyor.

GELİŞTİRİLMİŞ PATLAYICILAR BENZERSİZ

Mayınlarla ilgili çalışan diğer bir STK olan Mayın Danışma Grubu (MAG) sözcüsü Sean Sutton, IŞİD'in çekilirken geride bıraktığı geliştirilmiş patlayıcıları benzersiz sıfatıyla nitelendiriyor. Sutton bir tek köyde bu patlayıcılardan bin tane bulunduğunu ifade ediyor. MAG tarafından bulunmuş olan mayınların en hafifi altı kilogram ağırlığında. MAG, bölgede ağırlığı 1,5 tonu bulan patlayıcılar da buldu. IŞİD'in bu bombaları yıllardır bölgeye yerleştirdiği düşünülüyor.

Musul'da IŞİD'in boşalttığı köylerde şu ana kadar binlerce mayın temizlendi ama şu anda Irak ordusunun geri almak için uğraş verdiği kentin batısına döşenmiş çok fazla sayıda patlayıcı olduğu düşünülüyor. ABD hem IŞİD'in hem de yanlarında tutsak kalmış 750 bin sivilin kentten çıkışını engellemek için ana çıkış yolunu kapattı.