Atina ve Lefkoşa'da gündem Türkiye

Ege'de özellikle Kardak üzerinden Türkiye ile yaşanan sürtüşme Yunanistan hükümetinde çatlağa neden oldu. Syriza içinde bir grup Yunanistan'ın Türkiye gerilimi yükseltme gibi bir lüksü olmadığını belirtirken, 'şahin kanat' ise aksi görüş için bastırıyor. Kıbrıs Rum Liderliği ise Türkiye ile gerilimin Kıbrıs sorununu etkilememesi talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege ve Kıbrıs’taki yüksek tansiyon Atina ve Lefkoşa’da gündem olmaya devam ediyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Atina’dan, Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimin Kıbrıs meselesini etkilememesini talep ederken, Yunanistan’ın başkentinde Ege’deki gerilimin gidişatı tartışılıyor.

Gazeteduvar’a ulaşan bilgiler, Türkiye ile gerginliğin Syriza-Bağımsız Helenler Koalisyon Hükümeti'nde çatlağa yol açmış olduğunu gösteriyor. Syriza içerisindeki bir grup gerilimin anlamsız yere daha fazla tırmandırılmaması gerektiği görüşünü savunuyor. Eski Milli Eğitim Bakanı ve ona yakın olan isimler halihazırda Yunanistan’ın Ege’de yeni bir gerginlikle baş etme lüksü olmadığı görüşü üzerinde duruyor.

Benzer görüşleri Lefkoşa’da Rum liderliği de paylaşıyor. Rum basınına yansıyan son bilgilere göre Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tan Türk-Yunan ilişkilerinde daha dikkatli olmasını talep ediyor.

Syriza içerisindeki muhalefet ve Lefkoşa gibi Atina’daki ABD elçiliği de Yunanistan’ın Ege’de soğukkanlılığı elden bırakmaması gerektiği görüşünde. Duvar’a ulaşan son bilgiler, Washington’un Atina’dan yeni Trump Hükümeti'nin bölgedeki etkinliğini fark ettireceği döneme dek sabretmesi gerektiği mesajını ulaştırıyor.

'ŞAHİN' KANAT FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Syriza’daki parti için muhalefetin, Lefkoşa’nın ve ABD’nin aksine hükümetin 'şahin' kanadı farklı görüşler dillendiriliyor. Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos bugünkü konjonktürde Yunanistan’ın Türkiye’den çekinme diye bir derdinin olmayacağını öne sürüyor. Bu teori doğrultusunda, şahin kanat Yunanistan’ın bir an evvel ordusunun modernizasyonuna özel önem atfetmesi gerektiğini vurguluyor.

Kammenos’un son Türkiye çıkışlarını oldukça ‘tehlikeli’ bulan Syriza’daki parti içi muhalefettenden kaynaklar, Bağımsız Helenler’in önümüzdeki seçimlerde seçim barajını geçmek için Türkiye ile her türlü ‘maceraya’ soyunabileceği kaygısını Gazeteduvar ile paylaşıyor.

Etiketler Türkiye atina lefkoşa